Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, december 02, 2006

Chinese kool oogsten tijdens de winter!(met uitgebreide fotoreportage)

De uitzonderlijke warme herfst (en begin winter) heeft hier opnieuw voor een "primeur in laatheid" gezorgd.

Een aangenaam voordeel van het kiezen voor het uiterste zaai- of planttijdstip is dat je de groenten als het ware in de tuin kan bewaren. Eenmaal ze oogstbaar zijn groeien ze niet snel meer door en kan je er meerdere weken na elkaar van oogsten. Dit is in de zomer helemaal niet het geval.
Natuurlijk zal dit niet ieder jaar lukken. Maar als de eerste vorst niet te lang duurt en niet te diep gaat kan wat vliesdoek een tijdelijk oplossing bieden.
Zouden we dan toch stilletjes aan de uiterste zaai- of planttijdstippen van de groenten kunnen aanpassen aan een veranderend klimaat?

Het teeltschema van chinese kool geeft als uiterste zaaidatum 15 augustus. Als je je voorzorgen niet genomen hebt en dan nog op zoek gaat naar een pakje zaad is het nogal wiedes dat je even moet zoeken. In de tuincentra is men dan al lang niet meer bezig met het aanvullen van de rekjes met groentezaden. Daarbij komt dat de keuze bij Chinese kool zich meestal beperkt tot één of twee rassen. Daardoor werd er pas zaad op de kop getikt eind augustus, en werd het zaaien uitgesteld tot 2 september. Er werd zaad gekocht van het hybrideras Kinap.

  • Het zaaien gebeurde in een zaaibakje met doorzichtig deksel. Na hooguit drie dagen was het zaad al gekiemd, want ook begin september was het warm! Doordat de plantjes vrij dicht gezaaid werden moest al vlug verspeend worden. Dit kon al op 11 september. En het bleef warm in september....

Hieronder de stap-voor-stap foto's bij het zaaien en verspenen (zie ook Broccoli zaaien,verspenen)
Meng de potgrond met ongeveer één vijfde wit zand. Dek na het zaaien af met wit zand tot je de zaadjes net niet meer ziet. En maak goed nat met een nevelspuitje. Zet het bakje onder het plastic deksel zodat de temperatuur voldoende hoog blijft en het zaaibakje niet veel uitdroogt.

Het verspenen gebeurde in een met potgrond gevulde tray. Maak na het vullen de tray eerst goed nat. Maak dan met een bamboestok de gaatjes. Maak de kiemplantje voorzichtig los en hou ze steeds vast bij de kiemblaadjes. Laat de plantjes voorzichtig in het gaatje zakken en druk aan. Zet de pas verspeende plantjes de eerste drie dagen continu in de schaduw.  

Na een drietal dagen kan je de plantjes best uit de schaduw halen, zoniet blijven ze te zwak.

  • Op 24 september kon er geplant worden. (zie ook Broccoli planten stap voor stap) Normaal wordt chinese kool maar geplant tot eind augustus. En het bleef warm in oktober....
  • Eind oktober was het gewas al mooi dicht gegroeid. Maar nog geen koolvorming te bespeuren. Het bleef warm in november....

  • En,... wat niet voor mogelijk gehouden werd, lukte, dankzij de warmste herfst, toch : chinese kool oogsten eind november in de moestuin. En verder oogsten tijdens deze decembermaand. Chinese kool in de winter!

De koolkwaliteit is perfect, maar de buitenste bladeren hadden door het vochtige najaar heel veel vlekken van alternaria, een schimmelziekte. De onregelmatige vlekken met donkere, concentrische ringen zijn een typisch kenmerk voor deze ziekte. Alternaria komt op heel wat koolgewassen voor (en en variant de laatste jaren ook op aardappelen)  Meestal is deze ziekte niet zo agressief en sterven de planten er niet door af. Vooral bij spruiten gaat de kwaliteit door de ziekte snel achteruit.

 

De buitenste bladeren verwijderen en je hebt een malse, mooie geelgroene krop van chinese kool.

Na het versnijden kan deze zo in de wok.

Recepten wok met groenten: Chinese kool en Asperges

Recepten wok met groenten: Chinese kool en radijzen

Meer teeltinfo over chinese kool : http://home.scarlet.be/groenteninfo/chinese_kool.htm

donderdag, november 30, 2006

De drie Vitamini's : paprika, tomaat en komkommer

De laatste toevoeging aan het assortiment gezonde snackgroenten (minipaprika en minikomkommer) van de Rainbow Growers Group is een oude bekende: de honingtomaat. Op de website van de Vitamini's is het nog niet te merken, maar op de jaarvergadering van AGF Detailhandel Nederland konden we wel al deze nieuwe telg zien. De Vitamini's werden er afgelopen weekend door de detailisten in groenten en fruit verkozen tot de innovatie van het jaar.

De oranje, zoete, mini, puntpaprika is alvast geen exclusiviteit voor de Rainbow Growers groep, ook de United West Growers brengen ze op de markt onder de naam Vitapep.

De Vitamini's spelen in op zowel de trend naar gezond eten als de trend naar grazing. Voor wie niet de tijd vindt om een gezonde maaltijd te consumeren is er deze gezonde groentesnack

Het zijn niet zomaar te klein uitgevallen paprika's of komkommers, maar speciaal uitgekozen variëteiten van minigroenten. Ze worden verpakt in een handige, makkelijk overal meeneembare verpakking. Het is een "stazak", die je binnen handbereik zet en waaruit je de groenten kan graaien.

Deze eigenschappen maken ze tot echte snackgroenten:

  • Ze zijn maximaal tien centimeter groot.
  • De paprika's  bevatten bijna geen zaadjes.
  • De paprika's zijn de zoetste : oranje!
  • De komkommers hebben geen zaden (maar dat hebben de moderne komkommers ook niet) maar ook geen zaadlijst, wat ze extra knapperig maakt.
  • De Vitamini paprika bevat drie tot vier maal zoveel vitamine C als een sinaasappel.
  • Ze hoeven niet heel koud bewaard (12°C is de ideale bewaartemperatuur voor vruchtgroenten) en gaan, eenmaal verpakt, toch een week lang mee.

zondag, november 26, 2006

Opnieuw voorbloei bij aardbeien

Het weekblad Groenten en Fruit bericht er dit jaar over : Aardbeitelers kampen met voorbloei .

Hoe dat komt? De volledige uitleg kan je lezen in het artikel van vorig jaar Aardbeien bloeien voor de winter.
Want 2005 had een (bijna) even warm najaar als 2006. Of er overal voorbloei is, dat is niet zeker, hier valt er alvast (nog) geen voorbloei te bespeuren

De bloemen die nu al witte bloemblaadjes vertonen kunnen het best worden verwijderd. De andere bloemen kunnen misschien nog vruchten opleveren, alles zal afhangen van de temperatuur tijdens de komende wintermaanden. De voorbloei zal hoe dan ook een negatieve invloed hebben op de productie het komende voorjaar. (Bron zibb.nl/land- en tuinbouw )


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen