www.plantaardig.com
 

wpe1.jpg (2711 bytes)STARTPAGINA
Aardbei de teelt
Aardbei  vervroegen van de teelt
Aardbei  teeltzorgen na het eerste oogstjaar
Aardbei zelf plantjes opkweken
Aardbeien zaaien!
Aardbei groei en bloei verlate teelt Aardbei teelt, kwaliteit, gebruik recepten

aardbeitje.gif (580 bytes)Aardbeien uit eigen tuin : zelf plantjes opkweken

 

Zoals gezegd in het hoofdstuk over de teelt, is het aan te raden ieder jaar wat nieuwe aardbeien uit te planten naast de teelt van dit jaar.

Welnu, het is heel goed mogelijk hierbij zelf voor onze planten te zorgen.

Maar om beter te begrijpen hoe we onze planten moeten opkweken, eerst een korte uitleg over de bouw van de aardbeiplant.

aardbeitje.gif (580 bytes)De bouw van de aardbeiplant.

De aardbeiplant is een overblijvend kruidachtig gewas, waarvan de zeer kort bebladerde hoofdstengel, bladkroon genoemd, laag bij de grond blijft.
Onder de bebladerde hoofdstengel bevindt zich het rhizoom; dit is een kort verdikt gedeelte waarop de wortels zijn ingeplant.  De nieuwe wortels ontstaan boven de oude; hierdoor lijkt een tweejarig gewas als het ware boven de grondopppervlakte uit te   staan.  In iedere bladoksel zit een zijvegetatiepunt, dat tot een zijstengel kan uitgroeien.  Uit zulk zijvegetatiepunt kunnen zowel een bloemtros, een uitloper als een zijkroon ontstaan.
Het is belangrijk dat er geplant wordt met de bladkroon net boven de grond!

aardbei4plantdiepte.gif (3769 bytes)

 

aardbeitje.gif (580 bytes)De uitlopersvorming

Een aardbeiplant kan zowel generatief als vegetatief vermeerderd worden.  Bij de vermeerdering uit zaad ontstaan echter een aantal erfelijk sterk uiteenlopende nakomelingen (zie het gebruik van hybriden in de groenteteelt).

Voor het instandhouden van het gewas is men dan ook aangewezen op de vegetatieve vermeerdering door uitlopers.
Dit zijn snoervormige, op de grond liggende plantendelen die knopen vormen, waarop wortels en jonge planten ontstaan.  Of zich uit een okselknop een uitloper, ofwel een bloemtros of zelfs een nieuwe kroon ontwikkelt, hangt af van de temperatuur en de lichtintensiteit.  De meeste uitlopers ontstaan aldus in de periode met de langste dagen.  Meer over de invloed van korte en lange dagen kan je lezen in groei en bloei bij aardbeien

aardbeitje.gif (580 bytes)De verschillende vermeerderingsmethodes

aardbeitje.gif (580 bytes)Het afleggen van uitlopersaardbeitje.gif (580 bytes)

Eerst en vooral dient opgemerkt dat om heel mooie aardbeiplanten te bekomen het meest ideale is de bloemen van een aantal planten te verwijderen, zodat geen vruchten gevormd worden en de uitlopers alle energie voor zich hebben.

Vanaf half juni zien we de uitlopers tevoorschijn komen.  Op dat moment (dwz juist na de pluk) maken we de aarde tussen de rijen goed los en leggen de uitlopers hierop, ook enkele weken later leggen we nogmaals de uitlopers op de goede plaats.

Na het uitleggen van de uitlopers is het interessant om te beregenen indien niet direct neerslag verwacht wordt.

Omstreeks 15 augustus is dan het moment gekomen om de planten te rooien.  We gebruiken best de planten die als eerste op de uitloper staan.  We maken de grond rondom de plant los en halen de plant uit de grond.  Onmiddellijk daarna moet er geplant worden.  Laat zeker de wortels niet uitdrogen, dek ze af met een vochtige doek.

Het nadeel van de hierboven beschreven methode is dat de planten soms nog niet genoeg beworteld zijn tegen dat de plantperiode eraan komt. Ook is er veel verschil in grootte tussen de planten.

aardbeitje.gif (580 bytes)Het afleggen van uitlopers in plastiekpotjes

Hierbij vult men bloempotjes met een diameter van 10cm met potgrond en legt op ieder bloempotje één plant van een uitloper (de uitloper blijft aan de plant).  De uitloper wordt vastgezet op en in de potgrond.   Dit bevordert de inworteling en zorgt voor steviger planten.

aardbeitje.gif (580 bytes)Het stekken van aardbeiplantenaardbeitje.gif (580 bytes)

Vroeg op het seizoen (einde juni) worden de uitlopers afgeknipt en wordt de grootste plant in een bloempotje gevuld met potgrond gezet.  De bloempotjes worden op een schaduwrijke plaats gezt en afgedekt met plastiekfolie.  De plantjes worden goed vochtig gehouden.  Na enkele dagen komen de eerste wortels te voorschijn en kan de plastiekfolie verwijderd worden

aardbei3gestekteplant.jpg (10294 bytes)


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.