Primeur Belgische aardbeien

Het nieuws staat vandaag op de website van de VRT, de eerste aardbeien geteeld onder glas zijn vandaag verkocht.

Vanmorgen zijn de eerste Belgische aardbeien van het seizoen verkocht op de veiling van Hoogstraten.
Het kistje met acht bakjes zogenoemde Lambada-aardbeien is gekocht door grootwarenhuis Delhaize voor vierduizend euro. Dat bedrag wordt door de aardbeiproducenten verdubbeld en geschonken aan een goed doel, een organisatie voor kankerbestrijding.
De teler van de aardbeien is Adriaan Van Boxel uit Meerseldreef. Hij levert al vijftien jaar de eerste aardbeien van het seizoen. De veiling van Hoogstaten verhandelde vorig jaar bijna twintig miljoen kilogram aardbeien en is daarmee de belangrijkste van het land.
Volgende vrijdag worden aardbeien uit Hoogstraten plechtig overhandigd aan het koninklijke hof.
Het betreft het ras Lambada. Dit ras wordt door beroepstuinders weinig geteeld. Een heel groot deel van de aarbeien bij professionele tuinbouwers zijn van het ras Elsanta, een veel kleiner deel van het ras Darselect. Lambada is echter het ras dat het vroegst rijp is bij eenzelfde plantdatum.
Volgend jaar zal het niet meer Adriaan van Boxel zijn die deze primeuraardbeien levert staat te lezen in dit artikel op VILT. Dit na vijftien keer de primeur gehad te hebben.
Adriaan van Boxel maakt er een erezaak van om de eerste aardbeien te leveren. "Eén jaar lukte het me niet omdat ik problemen had met het geleverde plantmateriaal. De kwaliteit is de sterkste troef van de Hoogstraatse aardbei. Ik heb altijd geprobeerd om die kwaliteit zo goed mogelijk na te streven. Ik heb er mijn hart en mijn ziel in gelegd. Ik ben nu 64. Een hoofdstuk wordt afgesloten, maar stilzitten staat niet in mijn woordenboek".

Hebt u het dossier over de teelt van aardbeien al gelezen?
Het bevat niet minder dan zes artikels over aardbei.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen