Index (terug naar overzichtspagina)
HERKENNING. Bij de kiemplanten worden bruin-zwarte plekjes op de stengel zichtbaar. De stengels zijn soms helemaal bruin-zwart verkleurd en voor een deel verschrompeld. Bij oudere planten ontstaan bruin-zwarte, ingezonken plekken in de buurt van het grondoppervlak of bij wonden (bladlittekens, wond als gevolg van het dieven). De vaatbundels zijn tot ver voorbij de aantasting bruin verkleurd. Op de vruchten ontstaat rondom het vruchtsteeltje een donkerbruine, vettige plek. Op alle aangetaste plekken komen kleine, doorzichtige, roze tot zwarte vruchtlichamen (pycnidiën) voor die later verkleuren. Deze pycnidiën liggen direct op het schorsweefsel en moeten niet worden verward met de klierharen die op steeltjes staan. Onder vochtige omstandigheden wordt uit de pycnidiën sporeslijm in slingers naar buiten gedrukt. LEVENSWIJZE. De schimmel vormt zowel geslachtelijke als ongeslachtelijke sporen. De ziekte wordt vooral door de ongeslachtelijke sporen verspreid. De schimmel overwintert in de grond en ook op resten van planten. De sporen kunnen kiemen bij temperaturen tussen 4 en 31°C. Een bodemtemperatuur beneden 18°C en een luchttemperatuur beneden 22°C zijn gunstig voor het optreden van de ziekte. De ziekte wordt verspreid door wind, water, plantmateriaal, maar vooral door werkzaamheden in het gewas. BESTRIJDING. • Stoom de grond of het substraat • Neem cultuurmaatregelen • Bedrijfshygiëne • Voer een chemische bestrijding uit.
STENGEL AANGETAST DOOR KANKER Kurkwortel (Pyrenochaeta lycopersici) HERKENNING. De schimmel veroorzaakt op de jonge wortels bruine, ingezonken plekken (lesies) en kurklijsten. De hoofdwortels worden later ook donkerbruin, verdikken en barsten. Bovengronds worden tegen het tijdstip van de eerste oogst meestal pas symptomen zichtbaar. De kop van de plant blijft dun en bij scherp weer gaat de plant slap
hangen. De planten blijven achter in groei en geven een lagere opbrengst.
LEVENSWIJZE. Pyrenochaeta is een bodemschimmel die tomaat en paprika kan aantasten. De schimmel kan jaren in de grond achterblijven. Bij hoge temperaturen is de aantasting geringer dan bij lage temperaturen. Op gronden met een slechte structuur is de aantasting erger. BESTRIJDING. • Ontsmet de grond of het substraat • Teel resistente rassen of ent op resistente onderstammen (vermelding van K of P in de rassenlijst) • Neem cultuurmaatregelen.
KURKWORTEL: KURKLIJSTEN WORTEL
|
Nog meer over groenten
Boekentip! De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen. Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek.- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest). Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek © Copyright Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009) Alle rechten voorbehouden.
|