Tomaten, export : winst voor Nederland, verlies voor Spanje.

De Nederlandse Tuinbouw is er nog steeds mee bezig. Nadat op 10 december al een uitgebreid en deskundig geschereven bericht verscheen in het AD - Nederlandse tomaat herwint imago - staat er woensdag ll. ook een bericht daarover in het Brabants Dagblad, ditmaal met de nadruk op de export en verkoopcijfers.

..."Met name het overschakelen op de trostomaat heeft veel goed gedaan, stelt hij. „Verder zijn er goede rassen, zoals de Tasty Tom in de markt gezet.“
Dat was het probleem van de oude losse tomaat. Die plukten we vroeg van de plant en tijdens het transport en in de winkel moest die dan rijpen“, aldus Kolmans. „De trostomaat rijpt aan de plant en plukken we pas daarna.“ Ook het groene struikje dat aan de tomaten blijft zitten, doet het goed. „Alles voor de smaak“, zegt Kolmans. Ook de veilingen in Nederland zijn blij met het heroveren van de toppositie in Duitsland, stelt een woordvoerder van de Veiling in Zaltbommel. Duitsland is namelijk de grootste importeur van tomaat in de Europese Unie. In 2004 werd 661.000 ton tomaten geïmporteerd terwijl er lokaal maar 60.000 ton werd geproduceerd. In 2001 nam Spanje met een record hoeveelheid van 276.000 ton tomaten de koppositie van Nederland over. Maar in 2004 haalde Nederland een nieuw record met een export van 313.000 ton naar Duitsland, terwijl Spanje de export sinds 2001 zag dalen naar 202.000 ton, de laagste in tien jaar... "

Volledig artikel in het Brabants Dagblad.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen