www.plantaardig.com
 

wpe1.jpg (2711 bytes)STARTPAGINA
Aardbei de teelt
Aardbei  vervroegen van de teelt
Aardbei  teeltzorgen na het eerste oogstjaar
Aardbei zelf plantjes opkweken
Aardbeien zaaien!
Aardbei groei en bloei verlate teelt Aardbei teelt, kwaliteit, gebruik recepten

aardbeitje.gif (580 bytes)Aardbeien uit eigen tuin : vervroegen van de teelt

 

aardbeitje.gif (580 bytes)=Onder glas=
aardbeitje.gif (580 bytes)In de vollegrond

We planten in augustus ons plantmateriaal buiten uit op een wachtbed op 25 x 25 cm.

 

Nadat de aardbeiplanten voldoende koude gevangen hebben, zo ongeveer eind december, begin januari planten we ze uit in onze serre. De voorraadbemesting beperken we tot de helft van wat aangeraden werd voor de vollegrondsaardbeien in open lucht. De zoutgevoeligheid zou ons onder glas nog meer parten kunnen spelen, vooral in het voorjaar bij hoge verdamping. We planten ook best op plastiek en liefst met een gietdarm eronder, die we kunnen gebruiken voor water geven en voor bemesting.

We houden verder onze serre koud, maar vorstvrij. Na één maand kunnen we eventueel bijverwarmen tot 15°C. Indien geen bijverwarming luchten we pas op 25°C. Met verwarming kunnen we oogsten in april, zoniet oogsten we begin mei. Pas als de aardbeien bloeien moeten we voldoende luchten, zodat de bloemen kunnen opdrogen.

Onder glas is er dikwijls een te grote bladvorming. Indien u merkt dat de bloemen bijna volledig in het blad verscholen zitten, kan het misschien nodig zijn enkele bladeren te verwijderen rondom de bloemtrossen.

aardbeitje.gif (580 bytes)In emmers

We nemen emmers met een inhoud van minimum 6 liter en vullen deze met een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel. Dit is : 70% turf + 30% potgrond. Bij dit mengsel voegen we ook 50 gram van een traagwerkende meststof (Osmocote 15-10-12). De emmers blijven buiten vanaf half augustus tot begin december. Daarna worden ze binnengebracht . Bij strenge vorst dekken we de emmers af met plastiekfolie. Liefst graven we ze ook tot aan de bovenrand in de grond. De wortels van de emmerteelt zouden anders vrij snel vorstschade oplopen. Vanaf maart kunnen we de emmers ophangen of openzetten (80x45). Vanaf de bloei geven we opnieuw meststoffen mee zoals beschreven in de teelt

We kunnen ook in december enkele planten rooien die buiten in de vollegrond staan en deze dan in emmers planten.

aardbeitje.gif (580 bytes)=Grote plastiekkap=

Indien deze kap ter plaatse blijft, handelen we zoals bij de teelt onder glas

In de praktijk wordt als volgt gehandeld.

De aardbeien worden geplant zoals in vollegrond op een oppervlakte gelijk aan de toekomstige plastiektunnel. We kunnen wel de afstand tussen de rijen wat vernauwen (-20cm). Begin februari wordt er een grote koepel overgezet. We laten deze koepel dicht tot aan de bloei. Vanaf dan moet er gelucht worden om een goede vruchtzetting te bekomen. Ideaal voor de vruchtzetting zijn bijen. Indien geen bijen aanwezig kunnen we bijvoorbeeld over het gewas blazen met een bladzuiger. Ofwel kunnen we een jutezak over het gewas slepen.

Doen we niets aan de bestuiving dan bekomen we uiteindelijk misvormde vruchten die veel te klein blijven.

figuur :  Een grote plastiekkap wordt pas begin februari over de in augustus geplante aardbeien geplaatst!

aardbei6groteplastiektunnel.jpg (8979 bytes)

aardbeitje.gif (580 bytes)=Kleine plastiekkap=aardbeitje.gif (580 bytes)

De kleine plastiekkap kunnen we plaatsen over een gedeelte van de in de vollegrond geplante aardbeien. Dit zorgt nog altijd voor een vervroeging van drie weken.

We werken met plastiekbuizen (elektriciteitsbuizen van twee meter lengte) die we in een boog plooien en om de anderhalve meter over onze aardbeien zetten. Daar spannen we plastiek over dat we vastzetten met haken en koord aan weerszijden van de plastiekboog.

De kapjes plaatsen we pas begin maart, zoniet is er nog teveel kans op vorstschade aan de hergroeiende aardbeien.

Voor de bloei luchten we niet. Vanaf de bloei luchten we overdag voor een goede bestuiving. Indien er nachtvorst verwacht wordt sluiten we de tunnel zeer vroeg in de namiddag. Er ontstaat dan een condenslaag op de plastiek die een bescherming geeft tegen de vorst. Bestuiving is hier niet echt een probleem meer. Meestal zijn er reeds voldoende bijen aanwezig en is er ook voldoende windbeweging.

Een kleine plastiektunnel wordt geplaatst begin maart.
aardbei5kleineplastiektunnel.jpg (6830 bytes)
aardbei51kleineplastiektunnel.gif (19573 bytes)

aardbeitje.gif (580 bytes)=Directe Afdekking=aardbeitje.gif (580 bytes)

Half  maart leggen we gaatjesplastiek over de aardbeien. We leggen deze voldoende los, zodat de planten kunnen uitgroeien. Op die manier oogsten we zo'n 10 dagen vroeger.

Eénmaal het gewas volop in bloei nemen we de plastiek weg.

aardbei8geperforfolie.jpg (9831 bytes)


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.