Nederlandse tomaat herwint imago


In het Algemeen Dagblad verscheen dinsdag ll. een uitgebreid en deskundig artikel over het imago van de Nederlandse tomaat bij de consument.
Ooit was de onder glas geteelde tomaat een delicatesse. Tot er een tijd kwam dat de tuinders dachten in termen van kwantiteit, wat de goede naam van de Nederlandse tomaat uiteindelijk besmeurde. Na een crisisperiode zijn de telers al tien jaar bezig met hun productie kwalitatief te verbeteren. Dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen, ook in het buitenland.
Hieronder leest u de voornaamste bevindingen uit het artikel. Het volledige artikel vindt u hier.

"Openlijk verklaren dat de Nederlandse tomaat goed kan smaken, is nu geen teken van onvermogen in de kringen van fijnproevers. Het imago onder consumenten is inmiddels ook een stuk beter, maar de Nederlandse tomaat is er nog niet helemaal...

Het ging de telers van deze glasgroente voor de wind tot aan het eind van de jaren tachtig. Tomatenteelt- en export groeiden tot die tijd alsmaar door en de groente drong door tot vele buitenlandse magen. Met name in Duitsland was dat het geval, het land dat tevens aan de voet stond van een waar tomatentelerscomplex. „Die Nederlandse tomaten zijn helemaal niet lekker,’’ zei een oosterbuur namelijk achteloos op een kwade dag. „Het zijn net Wasserbomben.’’

Onmiddellijk ingrijpen was noodzakelijk. Bedrijven als Rijk Zwaan, Enza en De Ruiter Seeds begonnen wederom tomatenrassen te kruisen.

Ditmaal om er meer smaak in te krijgen. Dat is een proces dat al snel vijf tot zeven jaar duurt. Het was de Limburgse tuinder Ton Jansen die uiteindelijk de revanche voor de Nederlandse glasgroente inzette. Zijn ’liefdesappel’, de Tasty Tom, kwam tien jaar geleden op de markt en wist snel de harten te veroveren van fijnproevers.

Die moeten dan wel geld overhebben voor een goede tomaat. Een hogere prijs was (en is) nog steeds noodzakelijk, aangezien de productie van smaaktomaten lager ligt dan die van wateriger familieleden. Maar soorten als de Red Pearl, Roma King, Amoroso en Campari hebben zich inmiddels gevestigd."

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen