Dit dossier bestaat uit vier delen
Deel 1
: Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2
: De teelt van broccoli
Deel 3
: Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4
: Planten van broccoli, fotoreportage
Groenten zijn gezond. Maar
er is er eentje die meer dan de anderen de kop opsteekt in de pers. Dat is
broccoli. Broccoli is de gezondste groente van allemaal, dat mogen we zeker
besluiten als we de persartikels doorsnuffelen. Van enkele relevante
persartikels voor de verschillende gezondheidsaspecten van broccoli vindt u hier
een samenvatting. Als je trouwens even aan de slag gaat met Google dan zie je
dat broccoli steeds bovenaan te vinden is in lijstjes met gezonde
voedingsmiddelen.
Broccoli maakt je jonger [abstract van www.hln.be ]
Broccoli staat bekend om zijn vele goede eigenschappen
zoals het voorkomen van kanker en versterken van het
immuunsysteem. Volgens nieuw Amerikaans onderzoek vertraagt
deze groente ook de effecten van het verouderingsproces.
Broccoli bevat de chemische stof sulforafaan. Onderzoekers
ontdekten recent dat deze stof anti-oxidanten en enzymen in
immuuncellen activeert. Dit proces voorkomt dat vrije
radicalen cellen beschadigen.
Beschadigde cellen worden als de belangrijkste oorzaak van
verouderen gezien. Ze leiden tot ouderdomsziekten als
verstopte slagaders, reuma, suikerziekte en een zwakker
immuunsysteem. Vrije radicalen ontstaan door normale
lichaamsprocessen als de omzetting van voedsel in energie.
http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/201243/2008/03/10/Broccoli-maakt-je-jonger.dhtml
Broccoli,
voeding en geneeskracht! [abstract van www.gezondheid.infoblog.be]
Broccoli is de koning van de
kruisbloemige groenten, en heeft meer beschermende kwaliteiten dan eender welke
andere koolsoort. Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine die je kan
denken: A, B’s, C, E en K. De enige vitamines die in broccoli ontbreken is D
(die door het lichaam aangemaakt wordt onder invloed van zonlicht) en B12 (die
alleen door bacteriën aangemaakt wordt). Behalve deze bevat broccoli alles,
zowel de macromineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals de
sporenelementen zink, ijzer, koper.....
http://gezondheid.infoblog.be/gezonde_voeding/broccoli_voeding_en_geneeskracht
Kankerbestrijdende
groenten [abstract van www.bonduelle.nl]
Broccoli, die veel geroemde groente,
heeft zijn reputatie voor een deel te danken aan een bijzondere
ziektebestrijdende stof die erin voorkomt: sulforafaan. Uit onderzoek is nu
gebleken dat sulforafaan een nòg gunstiger werking heeft dan werd aangenomen. De
stof blijkt meer kankerbestrijdende eigenschappen te hebben, effectief te zijn
bij het voorkomen van maagzweren en wellicht de kans op hartklachten te kunnen
verkleinen. Dat is bijzonder goed nieuws voor liefhebbers van groentekiemen: een
kleine 30 gram broccolischeuten bevat tot vijftig keer meer sulforafaan dan de
hele groente.
Reden genoeg dus om broccoli en verwante kruisbloemige groenten te eten - zoals
spruitjes, kool, bloemkool en boerenkool - en daarnaast de kiemen van broccoli
en bloemkool. Al deze voedingsmiddelen bevatten veel sulforafaan, en bovendien
bètacaroteen en vitamine C.....
http://www.bonduelle.nl/BonduelleActueel/nieuws.html
Broccoli
tegen maagzweer en darmkanker [abstract van www.gezondheid.be]
Onderzoekers melden dat sulforafaan,
een stof die van nature in hoge concentratie voorkomt in broccoli en in
broccolischeuten, een krachtig effect heeft tegen de bacterie Helicobacter
pilori die verantwoordelijk wordt geacht voor een groot deel van de maagzweren
en de maagkankers. Voorlopig is dit effect alleen aangetoond in het laboratorium
met gezuiverd sulforafaan, maar de onderzoekers doen verder. Ze hopen eenzelfde
effect te kunnen aantonen met een normaal dieet waaraan broccoli wordt
toegevoegd......
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1096
Broccoli:
de lieveling van de blaas! [abstract van www.e-gezondheid.be]
Bepaalde bestanddelen in broccoli
zouden blaaskanker kunnen voorkomen of het verloop ervan kunnen vertragen.
Broccoli hoort dus eveneens thuis in het rijtje
“pharmafoods”
of geneeskrachtige voedingsproducten. Twee of meer porties broccoli per week
eten, vermindert het risico op blaaskanker met 44 %. Bovendien is gebleken dat
blaaskanker minder voorkomt bij bevolkingsgroepen (onder meer in Azië
die veel kool eten in al zijn vormen) die veel koolsoorten eten
Ook al zijn jonge broccolischeuten het rijkst aan glucosinolaten, ook rijpe
broccoliroosjes zijn zeer gezond. Ook andere kruisbloemigen, zoals kool,
bloemkool en spruitjes, bevatten anticancerigene bestanddelen.
http://www.e-gezondheid.be/nl/tijdschrift_gezondheid/voeding_afslanking/901-art.htm
Kool
eten vermindert risico op longkanker [abstract van www.gezondheid.infoblog.be]
Volgens een studie verlaagt het eten
van koolachtige groenten zoals groene kool, broccoli en spruitjes het risico op
longkanker. Isothiocyanaat is het beschermende bestanddeel dat het risico op
longkanker doet afnemen. Een 70 procent van de mensen zou er goed aan doen om
minstens 1 keer per week deze groenten in zijn dieet te voorzien. Door
regelmatig groene kool, broccoli en spruitjes te eten kunnen rokers dit risico
weliswaar beperken maar stoppen met roken is enige manier om het risico echt te
beperken.....
http://gezondheid.infoblog.be/kool_eten_vermindert_risico_op_longkanker
Broccoli
helpt het geheugen [abstract van www.hln.be]
Enkele groentesoorten, en vooral
broccoli, zijn goed voor het geheugen. Onder meer broccoli, aardappelen,
radijsjes, sinaasappels en appels bevatten stoffen die hetzelfde effect hebben
tegen de ziekte Alzheimer als de medicijnen die worden gebruikt om de ziekte
tegen te gaan. Het is niet bewezen dat het eten van de groenten de ziekte
bestrijdt, wel dat het regelmatig broccoli eten de hersenen minder snel kan doen
aftakelen.
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_127798.html |