Bestuiving en bevruchting bij courgettes is belangrijk om misvormde en rotte vruchten te voorkomen

Courgette_bestuivingDat er bij courgettes zo nu en dan een misvormde vrucht ontstaat is moeilijk te vermijden. Ook rot aan het uiteinde van de vrucht zal iedereen die ooit al courgettes teelde wel eens gezien hebben. Het is zaak te voorkomen dat er te veel misvormde of rotte vruchten ontstaan. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat vruchten misvormen en rotten. Daarna wordt stap voor stap met foto's uitgelegd hoe je zelf handmatig een courgettebloem kunt bestuiven.

Bijen, hommels en andere insecten zorgen voor de overdracht van het stuifmeel van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke bloemen. Dit moet altijd ’s morgens vroeg gebeuren omdat courgettebloemen na de middag verwelken. Bij minder goed weer vliegen er ’s morgens soms niet voldoende insecten en verloopt de bestuiving niet goed.

Als er geen bestuiving is van de stamper van de vrouwelijke bloem kan er ook geen bevruchting van het vruchtbeginsel plaats vinden. Er is dan ook geen zaadvorming. De zaadvorming stimuleert de vrucht om uit te groeien. Zonder zaadvorming groeit de vrucht slechts een heel klein beetje. Het gedeelte bij de steel groeit nog wat uit, terwijl het uiteinde van de vrucht dun blijft. Het is beter niet te wachten op de uitgroei van deze vruchten, verwijder ze onmiddelijk. Zo komt er extra groeikracht vrij voor de plant en zullen er makkelijker nieuwe vruchten gevormd worden.

Watergebrek kan ook een oorzaak zijn van misvormde vruchten, maar dan moet het toch wel extreem droog zijn.

Courgette_misvormd Een misvormde courgettevrucht, let op het smalle uiteinde.

Courgette_rot Rot begint steeds aan het uiteinde van de vrucht.

Samengaand met een slechte vruchtuitgroei zien we dikwijls ook dat de punt van de vrucht aan het rotten gaat. Het gaat meestal om grijs schimmelpluis. Het is de schimmel Botrytis cinerea die ook bij veel andere (vrucht)groenten wel eens voor problemen kan zorgen.

Ook bevruchte courgettes kunnen rotten. Bij vochtig weer ontstaat een schimmel op het verdroogde bloempje dat aan het uiteinde van de vrucht overblijft. Deze schimmel kan dan, bij koude en vochtige omstandigheden, de punt van de vrucht aantasten. Zo'n vruchten moet je onmiddellijk verwijderen.

Courgette_verdroogde_bloem foto : de verdroogde bloem aan het uiteinde van de vrucht kan bij vochtig weer makkelijk rotten en dan ook de vrucht besmetten.

Vrees je dat er de vruchtzetting niet goed zal zijn, dan kan je best handmatig bestuiven. Je brengt dan zelf het stuifmeel van mannelijke naar vrouwelijke bloemen over. Zeker als je maar twee of drie courgetteplanten hebt is deze werkwijze aan te raden. Hoe je de bestuiving van courgette best aanpakt zie je stap voor stap op de volgende foto's.

fotoreeks Een handje toesteken bij de bestuiving van courgettes.

Courgettebloem_mannelijk Een mannelijke bloem, onder de bloem is enkel het bloemsteeltje te zien.

Courgettebloem_vrouwelijk Een vrouwelijke bloem, te herkennen aan het vruchtbeginsel onder de bloem.

Courgettebloem_mannelijk_bestuiving Ontdoe de mannelijke bloem van de kroonblaadjes.

Wrijf voorzichtig met de meeldraden tegen de stamper van de vrouwelijke bloem. Er is voldoende stuifmeel om zo een drietal bloemen te bestuiven.


Lees ook het uitgebreide artikel over de teelt van courgettes.

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen