www.plantaardig.com
 

Aardappelplaag bij tomaat


Aardappelziekte is een schimmelziekte : Phytophtora infestans.  Doordat tomaat en aardappel beide tot de familie van de Solanaceae  (Nachtschadigen) behoren kan de ziekte bij beide planten ontwikkelen.

ztomaar1.jpg (4295 bytes)Op de stengels en bladstelen zijn vaak grote, bruine tot zwarte vlekken zichtbaar. Onder die vlekken blijft het merg gezond.  Op de bladeren verschijnen groen-zwarte vlekken, waarna de plant al spoedig verwelkt. De ziekte treedt pas na half juni op.

Planten die in open lucht staan of die in de kas onder luchtramen of lekkende goten staan worden eerst aangetast.

Aan de buitenkant van van de vruchten zitten donkerbruine, bobbelige, droge plekken en inwendig komt bruin, droog rot voor.  Alle vruchten kunnen worden aangetast, maar ze vallen niet van de plant.

De schimmel overwintert op aangetaste aardappelknollen.  De planten die zich hieruit ontwikkelen zijn door de aardappelziekte aangetast.  Bij een optimale temperatuur van 12°c en een hoge luchtvochtigheid  worden de sporen door de wind verspreid.

ztomaar3.jpg (7692 bytes)

Tijdens regenachtige zomers treedt aardappelplaag veel meer op.  Als daarbij in de buurt nog eens aangetaste aardappelen staan dan is de kans heel groot dat onze tomaten planten ook aangetast worden.

Aardappelplaag kunnen we voorkomen door onze planten nooit langs boven water te geven en de bladeren altijd droog te houden. Vooral in een plastiekserre is er meer kans op aardappelplaag omdat er talrijke waterdruppels van de plastiek op de planten terechtkomen.  In een plastiekkas is het soms heel moeilijk de planten droog te houden.

ztomaar2.jpg (7344 bytes)

Komt er toch een aantasting, dan bestrijden we best onmiddellijk, zoniet zal de ziekte zich heel snel verder zetten. Daarvoor komen producten in aanmerking die we ook gebruiken bij de bestrijding van de aardappelplaag bij aardappel


 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.