Groenten op de barbecue

Rechtstreeks op de vuurgloed van uw barbecue kunt u veel méér groentesoorten roosteren dan u denkt. Zelfs asperges, witloof en sla! Maar ook het groentegebeuren naast de barbecue kunt u lekkerder maken.

Op de barbecue

Als u groenten rechtstreeks op het rooster van de barbecue wil bereiden, blijft de allereerste vereiste dat u werkt met verse producten van goede kwaliteit. Om groenten met succes te kunnen roosteren, legt u ze best op een niet te hevige gloed. In de meeste gevallen betekent dit: op de zijkanten van het rooster. Zorg ook voor een goede keukenkwast om de groenten geregeld met olie te bestrijken. En blijf er vooral bij, want de meeste soorten hebben maar een korte roostertijd nodig.
Leuk meegenomen: geroosterde groenten zijn vaak ook lauw nog lekker (en soms zelfs lekkerder, zoals witloof of radicchio rosso). Dat maakt het mogelijk eerst te groenten te bereiden en pas dan met het vlees, de vis of het gevogelte te starten.

Asperges
Niet te dikke Flandria-asperges zijn hier de beste keuze. Maak ze schoon en schil ze op de gewone manier. Leg telkens vier asperges naast elkaar en verbind ze met elkaar door een satéstokje of een lange tandenstoker door hun onderste helft (op 3,5 cm van de onderkant) te prikken. Verbind ze ook aan de bovenkant met een tweede stokje onder de punten. Op die manier krijgt u een klein aspergevlot en voorkomt u dat de asperges door het rooster vallen. Rijg ze echter niet helemaal tegen elkaar, maar laat telkens een kleine opening. Strijk ze in met olie (gemengd met knoflook en eventueel wat sojasaus), kruid ze met peper en zout en laat ze op een niet te hevig vuur roosteren. Reken wel 5 minuten aan elke zijde (6 bij dikkere exemplaren).

Aubergines
Snijd een Flandria-aubergine in schijven van 0,5 cm dik of overlangs in langwerpige plakken van dezelfde dikte. Spreid ze uit en bestrooi ze met zout. Laat ze een half uur trekken. Er verschijnen druppeltjes op de stukken aubergine (het overtollige water). Spoel ze weg en dep de stukken groente goed droog. Strijk ze aan weerszijden in met olijfolie en bestrooi ze telkens met geperst knoflook, peper en origano. Laat ze aan elke zijde 5 tot 8 minuten roosteren op een zachte gloed (ze mogen niet verkolen!). Draai elke zijde in de helft van de roostertijd 90 graden, zodat u een mooi ruitjespatroon krijgt.

Champignons
Neem hier grote champignons of reuzenchampignons. Die kunt u ofwel in hun geheel roosteren ofwel in niet te dunne plakjes versnijden, die u zo plat mogelijk op een satéstok rijgt tot brochettes. Strijk de onderkant (de kant van het voetje) van de hele champignons (of één zijde van de brochettes) in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de champignons of de brochettes met de ingestreken zijde op het barbecuerooster. Laat 3 minuten roosteren, strijk het bolle hoedje (of de andere kant van de brochettes) nu ook in met olie en laat nog 3 minuten roosteren.

Courgettes
Snijd een Flandria-courgette in de lengte in plakken van zo’n 6 cm dik. Spreid de plakken uiteen op een schaal en kruid ze met knoflookpoeder, origano, een beetje chilipoeder en flink wat zout en peper. Overgiet ze met 2 eetlepels olijfolie en laat ze 15 minuten marineren. Leg de plakken dan op een goed hete barbecue en laat ze 4 minuten aan elke zijde roosteren. Draai elke zijde na 2 minuten roostertijd 90 graden, zodat u een mooi ruitjespatroon krijgt.

Paprika’s
Om paprika’s goed verteerbaar te roosteren moet u in twee fasen tewerk gaan. De eerste fase: leg de Flandria-paprika’s (liefst meerdere kleuren) in hun geheel en niet schoongemaakt op een hete barbecue. Laat ze roosteren tot hun vel begint op te blazen en zwart ziet (draai ze onder het roosteren geregeld om met een knijper). Leg de warme paprika’s in een kom die u goed afdekt met plastic keukenfolie. Laat ze 20 minuten rusten. Met een scherp mesje zult u daarna gemakkelijk het vel kunnen verwijderen. Snijd de paprika’s vervolgens open en verwijder het kapje, de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in brede repen. De tweede fase: strijk de gepelde repen paprika in met knoflookolie en kruid met peper en zout. Laat ze nog even roosteren op een niet te hevige gloed (1 minuut aan elke zijde).

Slasoorten
Vooral radicchio rosso laat zich goed roosteren. Reken 1 Flandria-radicchio per 2 personen. Snijd elke krop in vieren en prik een tandenstoker door ieder kwart. Op deze manier vallen de blaadjes niet van elkaar bij het roosteren. Leg de kwartjes sla Page 7 op een niet te hevige vuurgloed en laat ze 3 minuten aan elke zijde roosteren. Strijk ze na 1 minuut in met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Op dezelfde manier kunt u stukken ijsbergsla en het knapperige hart van kropsla op de barbecue bereiden.

Tomaten
Kies zeker voor Flandria-tomaten want die hebben stevig vruchtvlees en een gave schil! Grotere losse tomaten zijn iets beter geschikt voor de barbecue dan trostomaten. Snijd ze eerst doormidden. Strijk de zijkant van het barbecuerooster in met wat olie. Leg er nu de halve tomaten op met het snijvlak naar beneden. Dus niet eerst de bolle kant! Laat 3 tot 5 minuten roosteren op een niet te hevige gloed. Draai de halve tomaten na 2 minuten roostertijd een kwartslag zodat ze een decoratief ruitjespatroon krijgen. Zodra ze bruin beginnen te worden, keert u ze met een knijper ondersteboven. Bestrooi de geroosterde zijde met zout, peper, geperst knoflook en eventueel wat paneermeel. Laat nog 3 tot 5 minuten roosteren tot de ronde onderkant bruin is.

Witloof
Snijd stronken Flandria-witloof overlangs doormidden en verwijder deze keer de kern van de stronk niet. Leg de helften op een niet te hevige vuurgloed en laat ze 5 minuten aan elke zijde roosteren. Strijk ze na 1 minuut in met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Geroosterde witloofhelften smaken heel lekker met een zoetzure saus.

(Bron: Nieuwsbrief Flandria juni 2003)
Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen