Cannabisolie voor in de lenteslaatjes.


Wist je dat hennep olie kan gebruikt worden in de groentensalades of om mee te koken? Het is de voedzaamste olie die bestaat en ze bevat veel omega 3 en 6. Je vindt tegenwoordig zelfs hennepolie bij Delhaize, maar die is van Franse makelij. Er is nu ook een Belgisch product.

De jonge landbouwer Peter de Herdt (25) uit Haasrode heeft vorig jaar zijn eerste lading legale cannabis geoogst en opent vandaag, zaterdag, de eerste eerste winkel in het land die uitsluitend hennepproducten slijt.

Sinds 1992 kun je in België legaal cannabisplanten kweken, er bestaan zelfs subsidies voor. Je moet natuurlijk wel een vergunning aanvragen bij de overheid.

Cannabis is pas een drug als de plant zo'n zeven procent THC bevat, een product dat vergelijkbaar is met alcohol. De variant die Peter De Herdt gebruikt bevat maar een half percent THC bevat en dient speciaal om er olie uit te persen.

De winkel die vandaag open gaat heet Hempmade. Je koop er producten van kleding over cosmetica tot voeding. De prijzen van de producten variëren van erg redelijk tot gepeperd. Een laptoptas voor 30 euro, een jeans voor 80 euro vallen heel erg mee. Zeker als je weet dat henneptextiel veel langer meegaat dan katoen of kunststof. Voor de hennepolie - "voor al uw slaatjes" - moeten consumenten dan weer dieper in de buidel tasten met een prijs van 11,20 euro voor 250 ml.

Hennep is nog veel te weinig bekend in België, terwijl er wel al een breed gamma aan Europese producten beschikbaar is.

De voordelen van de plant wil de boer best nog wel eens op een rijtje zetten. "De plant groeit heel snel en zorgt dus voor een groot rendement, het materiaal is enorm duurzaam, in voeding is het erg gezond en er is nauwelijks een gewas dat zo veelzijdig is", luidt het. Een tiental boeren die hennep willen aanbouwen, hebben intussen contact opgenomen met De Herdt. De pionier gaat er dan ook van uit dat dit jaar al heel wat meer hennep zal geteeld worden in Vlaanderen.

(uit 30/9/05: Jonge boer uit Haasrode oogst 35 are hennep en 01/04/2006 Eerste hennepboer wekt nieuwsgierigheid bij collega's )

Update : artikel uit het Nieuwsblad van 02/04/2006 :
Burgemeester bezoekt eerste hennepshop

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen