Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, april 13, 2007

Erwten zaaien : niet uitstellen.

Door de droogte liggen de zaaiactiviteiten wel een beetje stil. Je kan nog  erwten zaaien, maar stel het niet lang meer uit. Erwten doen het niet zo goed in het zomerseizoen en worden ook gevoeliger voor bladluizen en meeldauw. Zaaien dus, die erwten. Maar... wat met die droogte?

Hierbij enkele tips, aangepast aan deze uitzonderlijk droge omstandigheden.
 Als je nu gewoon erwten zaait in de grond, zullen die heel wat tijd nodig hebben om te kiemen. Ze komen wel, maar pas als er een buitje gevallen is, en dat zit er niet meteen aan te komen volgens het weerbericht. Dat kan dus nog lang duren, en dan is het ideale seizoen voor erwten stilaan voorbij.

Als je de peultjes snel boven wil, dan moet je ze vochtig houden. En dat betekent, met dit weer, alle dagen water geven. Constante zorg.

Je kan de periode van verzorging vijf dagen inkorten door de erwten voor te kiemen. Dan zijn ze snel boven en kan je het water geven  afbouwen.

Leg de erwten in een laagje water, dat halfweg de hoogte van de erwten komt. Je zal zeker de eerste twee dagen wat water moeten bijvullen, want ze zuipen nogal wat in het begin. Na 3-4 dagen is een wortelje van één centimeter zichtbaar. Tijd om te zaaien nu. Trek een geultje van 2-3 cm diep en giet dit vol met water. Verdeel daar in de zaden. En dek af met grond.

Vanaf nu hou je het zaaibed gewoon vochtig -maar niet (te) nat-tot ze allemaal gekiemd zijn.

Dit was dus een speciale tekst over erwten zaaien in droog weer. Je kan alles lezen, met stap-voor-stap foto's, over erwten in dit artikel :
Erwten kweken is doodeenvoudig 

Labels:

donderdag, maart 22, 2007

Peulen, erwten, die moet je zelf kweken!

Het gloednieuwe artikel " Erwten kweken is makkelijk " werd zopas geschreven in de bijna tienjarige traditie van oerdegelijke en complete teeltbeschrijvingen, zoals er tientallen op Groenteninfo te vinden zijn. Met dat verschil dat er, dank zij de digitale camera, een pak meer verklarende foto's aan toegevoegd zijn.

Inleiding
Er zijn van die groenten die je gewoonweg zelf moet telen. Peulen, die zijn pas lekker als ze helemaal vers zijn. Lekker knapperig vanuit de tuin, direct de kookpan in. Al eens kennis gemaakt met de peultjes uit supermarkt? Beetje slapjes is dat, is het niet? Hoe maak je daar in hemelsnaam nog een lekker smakende groentebereiding van?
De groentetelers uit België en Nederland lijken dit ook wel te weten. Want in de verste verte zijn er op de (althans Belgische) groenteveilingen geen peultjes te bespeuren.

Sluimerwten, zoals ze in België genoemd worden, zijn mijn favoriete lentegroente. Eén groente meenemen naar een onbewoond eiland? Dan is het deze, zeker weten! Alleen in de late lente en vroege zomer smaken ze zo heerlijk. Een echte seizoensgroente, ook in de gedachten van de consument. Het oogstseizoen van erwten en peulen laat zich eigenlijk ook niet manipuleren. Niet erg, want wie wil er nu peultjes in oktober?

Ook verse doperwten zijn natuurlijk niet te versmaden. Die zijn ook zo moeilijk vers te vinden in de handel.

Het is dus een grote meevaller dat erwten zo makkelijk te kweken zijn. Het artikel over erwten dat zopas verschenen is, is dan ook niet geschreven als een ingewikkelde teelthandleiding. Want ik ben ervan overtuigd dat u ook zonder die handleiding erwten kunt telen.

Maar het brengt u wel op ideeën om de teelt nog makkelijker te maken. En verzekert u van een smakelijke opbrengst.

Lees verder in de teeltinstructies : Erwten kweken is makkelijk.

Labels:

maandag, juni 19, 2006

Peulen, Sluimerwten : tijd om te oogsten.

Ook wie gewoon ter plaatse zaaide in april kan stilaan zijn eerste portie peulen oogsten. Wie de erwten voorkiemde en uitzaaide in potjes kon al een weekje geleden oogsten. Bij eenzelfde zaaitijd zijn de lage soorten vroeger te oogsten dan de hoog groeiende soorten. Vandaag was er ook de oogst van de erwten in pot. Het leverde alvast een aardbeibakje vol met peultjes op, een heerlijke delicatesse voldoende voor een tweetal personen. Er kon nog bijgeplukt worden uit de eigen groentetuin
Erwten-draad-oogst Erwten-pot-detailDeoogsterwtenpot Erwten_pot_terras
Peulen oogsten?
Peultjes oogsten bij Tuinclub Jabbeke op 3 juni, voorgezaaid eind februari De eerste peultjes pluk op 8 juni in de minimoestuin van Margreet, ook voorgezaaid. De eerste oogst van peulerwten in pot op 17 juni, gezaaid eind maart. De eerste oogst van peulerwten in de tuin op 17 juni, gezaaid eind maart.

Labels:

donderdag, mei 25, 2006

Groenten in potten, erwten telen (de serie, deel 11)




(11) Erwten of peulen in potten
Lees ook alle andere artikels over groenten in potten

Geen groentetuin? Of wil je eens iets anders op het terras? Kweek dan eens erwten, of beter nog malse peulen in een pot op het terras. Eén grote pot levert u al voldoende oogst op om enkele keren te smullen van heerlijke verse peultjes.
Kies voor een hoge soort. Er zijn immers ook laagblijvende erwtesoorten, maar die zijn natuurlijk veel minder decoratief in een pot.


Neem een pot met inhoud van ongeveer 15 tot 20 liter. Leg onderaan de pot scherven of grind. Dit is nodig voor een goede drainage. Zorg ervoor dat er voldoende openingen in de pot zijn voor de waterafvoer.


Vul de pot met een goede kwaliteit potgrond. Potgronden die hoofdzakelijk uit zwartveen (soms aangeduid als tuinturf) samengesteld zijn zullen nat blijven en gemakkelijk dichtslaan. Ook compost heeft deze eigenschap in zich, net als tuingrond. Tuingrond voor potten is dus minder geschikt omwille van het intensieve watergeven, waardoor de luchtige structuur al vlug verloren gaat. Er zijn dus twee zaken, waaraan het groeimedium moet voldoen, het moet goed draineren, maar het mag ook niet snel uitdrogen. Sommige, duurdere potgronden in de handel voldoen vrij goed aan dit criterium. Toevoegingen van klei, veel turfstrooise (witveen) en zand wijzen er op dat u met een goed mengsel te doen hebt. Omdat erwten niet veel stikstof nodig hebben zal een goed bemeste potgrond voldoend voeding bevatten voor de rest van de teelt. De teelt duurt dan ook niet zo heel lang, namelijk slechts drie maanden, van plantje tot oogstbare peulen.
Indien je zou merken dat er bladvergeling optreedt, dan kan je alsnog bijbemesten. Alhoewel bladvergeling ook kan optreden door een kletsnatte potgrond met slechte structuur.


Het wordt zeer decoratief als u beschikt over takken van krulwilg. Gewone wilgetakken of ander rijshoutzijn natuurlijk ook geschikt. Eventueel kan je een draadconstructie gebruiken. Voor één pot hebt u ongeveer tien takken nodig van 1,5 tot 2 meter lang. Er verdwijnt immers nog een flink deel van de stokken in de pot.


Deze erwtenplantjes werden in een plastic tray opgekweekt. Je kan ook in kleine potjes kweken. Leg twee zaden per potje. Als de plantjes tien centimeter hoog zijn, dan zijn ze klaar om uit te planten.
Zonder kas of koude bak kan je de plantjes buiten opkweken vanaf april. Met kas of koude bak kan je al in maart zaaien in de potjes. Voor een goed resultaat is het beter geen erwten meer te zaaien na half mei.

Plant de erwteplantjes langs de binnenkant van de stokken. Plant om de acht centimeter een plantje.Voor één pot heb je ongeveer twintig planten nodig.

De takken hebben niet zoveel steun in de pot. Het is dan ook best ze nog eens met een touw wat samen te binden. Zo vallen ze niet uiteen en krijgt het geheel meer stevigheid.


Een flinke sproeibeurt en de plantjes kunnen starten met groeien.


Een weekje later.In het begin moet je de plantjes een klein beetje tussen de stokken leiden. Anders kunnen ze wel eens omvallen naar het midden van de pot toe.

En zo zien ze er uit een tweetal weken later. Nog net niet aan het bloeien.
In een volgend artikel komt de groei, bloei en oogst van deze lekkere peulen in pot aan bod
Update : de eerste oogst op 15 juni

Erwten-pot-detailDeoogsterwtenpot



Lees alle vorige en volgende artikels van deze reeks in De serie groenten in potten

Welke soorten erwten telen?
Meer artikels over
erwten (zaaien, voorkiemen en planten) op deze site.

Teeltschema's erwten

Labels: ,

vrijdag, maart 31, 2006

De erwten zijn geplant.

De erwten van Daniël zijn vandaag geplant lezen we op zijn weblog.
Hierbij een samenvatting, met telkens een link naar de juiste beschrijving en de verhelderende foto's.
1. Het begon allemaal op 18 februari met het voorkiemen van de erwten.
2. Na drie dagen waren de kiemen zichtbaar en werd er gezaaid in potjes van 7x7cm.
3. Een week na het zaaien zijn de erwten gekiemd en worden ze in de serre (kas) geplaatst.
4. Nog eens twee weken later werden de erwten al eens buiten gezet overdag bij zonnig weer om af te harden.
5. De laatste week voor het planten stonden de erwten ook al 's nachts buiten.
6. Zowat zes weken na het zaaien zijn de erwten geplant.

Klik hier om alle berichten over erwten vervroegen van Daniël te lezen.

Zeker de moeite waard om een mooie voorsprong op te bouwen of toe te passen op zware grond die pas laat in het voorjaar bewerkbaar wordt. Daar tegenover staat het vele extra werk (voorkiemen, vochtig houden, zaaien in potjes, uitplanten) ten opzichte van het ter plaatse zaaien van erwten.
Zij zaaien doperwten, maar sluimerwten of peulen zijn ook een heerlijke lentegroente.

Labels:

dinsdag, februari 28, 2006

Erwten voorkiemen

Erwten en tuinbonen worden best gedurende 24 uur geweekt in water vooraleer ze uit te zaaien in vollegrond of in potjes. U kunt de voorsprong nog vergroten door de erwten ook nog eens te laten voorkiemen. Hoe je dat moet doen?
Dat lees je op de blog van Tuinclub VELT Jabbeke.

Eerst worden ze voor gekiemd: 24 uur weken in koud regenwater. Dan het water afgieten en het potje op een warme plaats houden. Een paar keer per dag met water bestuiven om ze warm vochtig te houden. Na drie dagen zijn de meeste kiemen zichtbaar. Dan moet je zaaien.

Zeker de moeite waard om opnieuw een paar dagen voorsprong op te bouwen. Daar tegenover staat het vele extra werk (voorkiemen, vochtig houden, zaaien in potjes, uitplanten) ten opzichte van het ter plaatse zaaien van erwten.
Zij zaaien doperwten, maar sluimerwten of peulen zijn ook een heerlijke lentegroente die je niet zo makkelijk vindt in de winkel.

Labels:

maandag, april 04, 2005

Erwten zaaien

Erwten zijn typische voorjaarsgroenten en groeien het best in het koele voorjaar. 's Zomers groeien de erwten niet meer zo goed, is de vruchtzetting minder en is de kans op massale luisinfecties groot. Vanaf februari tot en met april is de ideale teeltperiode om te starten met erwten. Voor een goede oogstspreiding kan je proberen vroeg en laat te zaaien. Later dan begin mei is af te raden. Het hoeven heus niet alleen doperwten te zijn, peulen (sluimerwten) zijn ook heel makkelijk om te telen.
Lees hier over de verschillende soorten erwten

Erwten zaaien is niet zo moeilijk. Laat de erwten 24 uur weken in een laagje water. De droge erwten nemen heel veel water op waardoor ze al een voorsprong hebben bij het kiemen.

Maak een geultje van een tweetal centimeter diep en leg om de vier cm een zaadje. Het geultje toedekken en lichtjes aandrukken met de hand of een blokje hout. Erwten worden dikwijls in dubbele rijen gezaaid met een onderlinge afstand van dertig centimeter. Tussen deze dubbele rijen zit dan 60 cm (lage) of 120 cm (hoge) afstand.

Na een paar dagen is er al een worteltje en na een tweetal weken is er groen aan de oppervlakte te bespeuren.
Op heel wat plaatsen moet men ook voorzorgen nemen opdat de vogels de erwten niet uit de grond halen.
Lees ook het artikeltje een variatie van erwten

Labels:

dinsdag, februari 08, 2005

Een variatie van erwten

Nog maar even het artikeltje over erwten van enkele jaren terug boven halen. Bij dit mooie weer is het mogelijk om erwten te zaaien, als de grond tenminste voldoende droog is. In de praktijk betekent dit de lichtere, zandigere grondsoorten.
Erwten zijn typische voorjaarsgroenten en groeien het best in het koele voorjaar. 's Zomers groeien de erwten niet meer zo goed, is de vruchtzetting minder en is de kans op massale luisinfecties groot. Vanaf februari tot en met april is de ideale periode om te starten met erwten.
Als je denkt aan erwten verbouwen in je groentetuin dan denk je misschien ook aan urenlang erwten doppen. Maar je kan ook erwten telen zonder die voor sommigen vervelende dopkarwei. Er zijn erwten die je kan gebruiken met de peul erbij, een beetje zoals bonen.
Veel liefhebbers zaaien die "peulen" eind januari of begin februari in potjes om dan einde februari of begin maart uit te planten. Zo ben je zeker van een goede opkomst en ben je ook extra vroeg.
Een overzicht.
Lees hier verder

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen