Een late lente?

Waar al gewag van gemaakt werd in het artikel Geen lente in de groentekas is uitgekomen.

Februari gaat de geschiedenis in als de somberste tweede maand van het jaar ooit. Normaal krijgen we 73 uur zon voorgeschoteld, nu moesten we het stellen met amper 29 uur. Het vorige laagterecord dateert, met 35 uur, uit 1966.
Wat temperatuur betreft zaten we normaal: 2,4 graden tegenover 2,5 gemiddeld. En ook qua neerslag hoefden we niet echt te mopperen: er viel op 19 dagen zowat 75 millimeter uit de lucht tegenover 52,9 mm op 16 dagen gemiddeld.” (bron : Het Nieuwsblad)

Zacht en droog kan je de februarimaand bezwaarlijk noemen. Dat alles maakt dat de meeste gronden (ook lichte grond) er nog nat en koud bijliggen. De weersvoorspelling belooft extra zonneschijn en droog weer voor de komende dagen, maar helaas blijven de temperaturen aan de lage kant. De bezitters van lichte grond kunnen straks als eerste aan de slag met vroege voorjaarsgroenten zoals
Controleer in ieder geval goed de vochtigheid van de grond vooraleer je aan de slag gaat. Neem wat grond in de hand en knijp het samen, lekt er water uit, wacht dan nog wat met de grondbewerking. Wie te natte grond bewerkt veroorzaakt structuurbederf waardoor de plantengroei achteraf sterk gehinderd wordt. Ook in april kan je nog starten met de hiervoor opgesomde teelten!

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen