Kwekerij van eetbare bloemen


Eetbare-bloemenRichting Brouwershaven, in Zonnemaire, kunnen liefhebbers van bijzondere of bijna vergeten groenterassen zich op afspraak laten rondleiden door Dieneke Klompe. Haar biologische kwekerij vol natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen is in juni op haar mooist.

Hier groeien ijskruid, gele snijbiet, citroenkomkommers en kweeperen, van alles wat herinneringen aan vervlogen tijden oproept . Hier bloeien donkerrode zonnebloemen, de bloemen van de pompoenplanten, de oostindische kers, daglelies, afrikaantjes en goudsbloemen. De artisjokken, blauwe suikermaïs en kardoen geven met hun blad tegengas aan de kleuren.

Een vrolijke hectare vol eetbare bloemen en planten. En wat te denken van de boksbaard, ook wel haverwortel genoemd, een soort schorseneer? Of zeekool waarvan de gebleekte bladstengels als groente bereid worden? De gele en rode snijbiet zijn in hun geheel te eten, even lekker laten stoven. Daarentegen zijn de blauwe kolven van de blauwe suikermaïs rauw het lekkerst. Het ijskruid is als sla maar ook geroerbakt lekker en heeft een knapperige, wat nootachtige smaak. Het citroenkomkommertje is heel decoratief maar ook eetbaar. Basilicum is er in diverse soorten al is het Japanse basilicum (chiso) geen echte basilicum. (tekst gemaakt met de persberichten op www.bijzonderegroenten.nl)

Vandaag nog een artikeltje in de Provinciale Zeeuwse Courant

Eetbare planten en bloemen in bloei
ZONNEMAIRE - Klimatologisch is het een raar jaar, van extreem koud naar extreem warm naar extreem nat. Dat betekent veel extra werk voor boeren en tuinders, dus ook voor de consumptieve kwekerij in Zonnemaire. Toch is het eigenaresse Dieneke Klompe gelukt om al driekwart van haar eetbare bloemen, kruiden, bijzondere groente en zaadteelt te oogsten.

„Als biologisch kweker gebruik ik geen leidingwater. Toevallig heb ik vlak voor de droogte een grote watertank in laten graven en daar heb ik echt geluk mee gehad.“ De witte muskaatsalie, gele citrusafrikaan en daglelie en de blauwe en paarse korenbloem geven het land een mooi aanzicht, maar ook een lekkere geur. Zoon Janick (8) snoept van de muskaatsalie wanneer hij kan. Het kruid levert honing op als je er hard genoeg op zuigt. „Van oma geleerd“, glundert hij. Op aanvraag geeft Klompe dit seizoen rondleidingen over de kwekerij; volgend jaar wil ze ook proeverijen en lezingen gaan geven. foto Marijke Folkertsma

Meer info vind je op de website van de kwekerij www.bijzonderegroenten.nl.
Onder andere heel wat
foto’s en heel veel persberichten die de afgelopen jaren over deze bijzondere kwekerij verschenen zijn

 

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen