PCA stelt veel doorwas vast bij beroepstelers

 Een tiental dagen geleden kon u hier al een artikel over doorwas bij aardappelen in de tuin lezen. Ook de beroepstelers melden problemen met doorwas in de aardappelen. Hierbij twee opvallende berichten.

De gevolgen van de hittegolf zijn divers. Vooral Bintjes lijken massaal scheuten te vormen op de knollen. Hier en daar is ook al sprake van secundaire knolvorming. Andere rassen lijken (voorlopig) minder symptomen te vertonen (wel losse ogen). Het PCA wijst verder op het belang van een snelle start en een goed sluitend gewas op het ogenblik van de hitte. Het vervolg van het doorwasverhaal zal voornamelijk afhangen van de grootte van de doorwasinductie, van het weer én van de kracht van het gewas (vitaliteit) om secundaire knollen te vormen en te vullen. Lees meer in PCA stelt veel doorwas vast[AGRI PRESS BENELUX].

 

en ook nog dit bericht

Versnelde verkoop en oogst aardappelen[AGRI PRESS BENELUX].
Deze morgen liepen een aantal berichten binnen al zouden een aantal landbouwers hun aardappelen verkopen af-veld voor onmiddellijke levering.

Bedoeling is een halt toe te roepen aan de doorwasontwikkeling en bij aanhoudende regen volgende week de kansen op lastig rooien en/of natrot te reduceren.

In veel gevallen is het oogstresultaat naar gewichtsopbrengst toe erg triestig. De warmte/hitte blokkeerde de groei.

Voor al deze gevallen zouden we aanraden eerst de burgemeester van de gemeente te verwittigen en te vragen de schadecommissie zo snel als mogelijk langs te sturen. Desnoods kunnen foto's worden gemaakt en notities en/of een expertenverslag opgesteld door een derde alvorens met het rooien te beginnen. Ook een ‘minut-vaststelling’ van de medecontractant kan behulpzaam zijn.

Er is hier veelal wel degelijk sprake van ernstige schade veruitwendigd via een verlaagde gewichtsopbrengst, een schade die in de meeste gevallen meer dan 20% bedraagt. Deze dient, in het voordeel van de individuele landbouwer en van de agrarische sector in 't algemeen, best te worden gemeld.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen