Koninginnepage houdt van peen, venkel, pastinaak en engelwortel.

Ooit gedacht dat de waarneming van een vlinder de krant kon halen? Helaas is het ondertussen al zover.
Wie een moestuin heeft met venkel, wortelen, pastinaak, engelwortel of dille heeft meer kans ooit eens de bont gekleurde rups van de koninginnepage te zien. Leden van de schermbloemenfamilie zijn waardplant voor deze rups. De rups leeft solitair waardoor de eventuele schade meevalt. De vlinder zelf is waarschijnlijk één van de mooist gekleurde soorten die in onze regio (nog) voorkomt. Maar om de vlinder te zien woon je best in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

EEFSELE – In een vlindertuin in Eefsele is, mede door het mooie weer, de zeldzaam voorkomende Koninginnepage gezien. Deze vlinder, met een spanwijdte van 6 tot 8 centimeter, komt zelden voor in Noord- en Oost-Nederland.
De kleurrijke dagvlinder, die tot de grootste van Nederland behoort, komt wel voor in Zuid-Nederland en België en daarnaast in Midden en Zuid-Europa.De vlinder kan al zwevend grote afstanden afleggen. De mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar op de toppen van hoge punten, zoals heuvels en torens van kastelen en kerken. De eitjes worden afgezet op de stengels, bloemstelen en bladeren van de waardplanten (planten waar rupsen van eten).
De laatste melding van de Koninginnenpage in een Groenlo was in augustus 2005. Toen werd er in een moestuin de rups van de Koninginnepage ontdekt. Deze was drie centimeter lang en een halve centimeter dik en zat op een takje van een wortelplant.
Bron S t r e e k g i d s . n l : Elke dag vernieuwend!.

Paul heeft een goede tip voor wie deze vlinders absoluut in zijn tuin wil

In onze tuin hebben we speciaal "dille" staan omdat deze plant zeer gewaardeerd wordt door de koninginnepage voor hun eitjes op te leggen en om voor de rupsen voldoende voedsel te voorzien. Gisteren konden we trouwens zien dat een vrouwtje koninginnepage haar eitjes kwam plaatsen op die plant en binnenkort hopen we te kunnen genieten van die prachtige rupsen. Mensen die graag van deze prachtige rupsen en vlinders in hun tuin willen genieten moeten beslist deze plant zaaien of planten, deze plant zaait zich dan jaarlijks gemakkelijk verder, de vlinders en ook de bijen zullen u ook dankbaar zijn. Bron : Natuur.forum :: waard-plant voor koninginnepage.

Klik hier voor afbeeldingen van de vlinder en rups.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen