De veelzijdige sjalot als vervanger van ui en bieslook

Rob stuurde ons een heel bruikbare tip.

Hij schrijft : graag wil ik hobby telers wijzen op het volgende:

Het telen van bosuien en zaaiuien in de tuin vereist nogal wat inspanning en nauwkeurigheid (zaaidichtheid/verplanten etc.). Bovendien is het gewas biologisch moeilijk ziektevrij te houden en is de onkruidbestrijding lastig. Sjalotten kunnen door hun korte groeiseizoen en lange bewaarbaarheid deze twee vervangen.

Wat velen namelijk niet weten is dat sjalotten ook prima "groen" geoogst kunnen worden. Deze "bos-sjalotten" zijn heerlijk in salades en de wok. Teel gewoon meer sjalotten dan nodig voor de bewaring en pak in het begin van het groeiseizoen de verder ontwikkelde sjalotten voor het eten van het groen en het kleine bolletje. Later pak je de kleinere (achterblijvende) sjalotten en uiteindelijk hou je heerlijke bolletjes over die prima te bewaren zijn.

Kijk voor lekkere sjalottenrecepten op www.sjalot.nl. Verse "bos-sjalotten" zijn ook geheel in kruidenboter te verwerken met verse knoflook; heerlijk bij de BBQ!. Het kan daarmee dus ook de bieslook vervangen.

P.S. uiteraard alleen het blad eten als de sjalotten niet met gewasbeschermingsmiddelen behandeld zijn."
Rob

Hartelijk dank voor deze nuttige tip Rob!
Is er ook iets wat u ook graag met onze lezers wil delen? Stuur dan uw idee, tip, foto, ervaring, reacties op teelttips van anderen.... naar lezersbijdrage@plantaardig.com. De meest eenvoudige tips zijn dikwijls de beste!

Reactie van Piet

Zelf teel ik gewone uien (ajuin) en sjalotten. De sjalotten bewaar ik het langst omdat die pas heel laat gaan schieten. De smaak vind ik zelf ook het lekkerst.
Piet.


sjalot sjalotten

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen