Groenten in potten, het grondmengsel ( de serie, deel 4)





(4) Het grondmengsel



De keuze van het grondmengsel wordt vooral bepaald door de waterhuishouding. Een goed gekozen grondmengsel en een goede drainage van de pot moet ervoor zorgen dat de pot niet doorweekt raakt bij aanhoudend regenweer of bij teveel water geven. Een te nat substraat bevat te weinig zuurstof waardoor de wortels afsterven en rotten. Anderzijds moet het substraat bij zonnige en warme omstandigheden ook voldoende water kunnen vasthouden.

Het grondmengsel moet voldoende water kunnen bevatten zonder dat het slijk wordt. Als je wat substraat in de hand knijpt moet dit, nadat je het loslaat, terug wat open gaan. Blijft het aan elkaar kleven, dan is de waterhuishouding niet goed. Het substraat moet dus wat "veerkracht" hebben.

Theoretisch is het wortelvolume niet belangrijk, wel het continu ter beschikking hebben van water en voeding is van belang. Om het makkelijk te houden is dus een zeker volume wel aangewezen, anders moet u misschien wel een paar keer per dag water en voeding geven. Hoe groter de plant en hoe meer ze verdampt hoe groter we de pot kiezen.

Er zijn dus twee zaken, waaraan het groeimedium moet voldoen, het moet goed draineren, maar het mag ook niet snel uitdrogen. Sommige, duurdere potgronden in de handel voldoen vrij goed aan dit criterium. Toevoegingen van klei, turf (witveen) en zand wijzen er op dat u met een goed mengsel te doen hebt. Misschien is dit mengsel iets te snel drogend. Dit kunt u verbeteren door er zo’n 30 % tuingrond mee te mengen.

Potgronden die hoofdzakelijk uit zwartveen (soms aangeduid als tuinturf) samengesteld zijn zullen nat blijven en gemakkelijk dichtslaan. Ook compost heeft deze eigenschap in zich, net als tuingrond. Tuingrond voor potten is dus minder geschikt omwille van het intensieve watergeven, waardoor de luchtige structuur al vlug verloren gaat. Menging met organische stof zoals zwartveen, witveen, of compost is dus nodig in grote hoeveelheden.

Met zwartveen kunt u wel een goed substraat samenstellen. U vertrekt dan van goedkope potgrond, die praktisch alleen uit zwarte veengrond bestaat en maakt een mengsel van

  • 50 % van deze potgrond (zwartveen, synoniem turfstrooisel)
  • 15 % verteerde compost (voor de voeding, kan eventueel weggelaten worden en vervangen door vloeibare voeding of het inmengen van een traagwerkende meststof)
  • 10 % grof metselzand (voor de luchtige structuur en drainage)
  • 25% kokosvezels of turf (voor een veerkrachtige, luchtige structuur die tegelijk ook het water goed vasthoudt), eventueel moet u de hoeveelheid van dit element vergroten als u vaststelt dat als het mengsel in natte toestand samengeknepen wordt niet wil uiteenvallen.
  • Enkele procenten bentoniet of kleimeel is aan te raden. Bentoniet bestaat uit kleimineralen, die zelf ontstaan zijn door verwering van gesteenten. Zij kunnen zeer veel water en voedingsstoffen vasthouden.

Bovenstaand mengsel zal best wel voldoen om bladgroenten, vruchtgroenten en peulgewassen te telen.

Voor grotere, brede en diepe containers met diep wortelende groenten kunt u toch te werk gaan met tuingrond, gemengd met zo’n 30 % compost, en afhankelijk van de grondsoort er nog 10 tot 20 % grof zand bij te mengen. Of u gebruikt het hierboven beschreven mengsel, maar voegt er de helft tuingrond aan toe. Dit omwille van de kostprijs, maar ook omdat in grotere volumes de structuur van de grond beter behouden blijft en de uitdroging minder een rol speelt. Bij deze grote containers is het probleem van snelle uitdroging gewoonweg minder dringend.

Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"
111

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen