Waarom zijn groenten gezond?

Er gebeurt heel veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van groenten. Regelmatig kunt u dan ook de positieve resultaten van dat onderzoek  lezen. Deze week was het volgende bericht actueel in de Vlaamse pers (in HLN en De Standaard)  Tomaat-broccoli goede combinatie tegen prostaatkanker.

Alhoewel, was dat wel echt nieuws? Ik denk het niet, want op 19 juli 2004 verscheen het volgende bericht Tomaat en broccoli bundelen krachten.

De werkzame stof in tomaten is lycopeen. De werkzame stof, in broccoli is glucosinolaat, en werkt vooral als het in contact gebracht wordt met andere werkzame stoffen.Bij de combinatie van broccoli en tomaten bleek dat ratten die al prostaatkanker hadden, een duidelijke rem in de groei van de tumoren lieten zien. Zelfs het medicijn dat normaal gesproken aan mannen met prostaatkanker wordt voorgeschreven, moest het afleggen tegen de combinatie van beide groenten!

Gelukkig vinden we vandaag in De Standaard een mooi artikeltje dat op eenvoudige wijze uitlegt waarom groenten gezond zijn. Gedaan dus met uitgebreide rapporten te lezen. Met dit berichtje hebt u alvast een aantal redenen bij de hand om nog meer groenten te kweken en te eten.

Waarom zijn groenten gezond? (De Standaard, 20/01/2007)


 

 • Met groenten blijf je op gewicht.
  In verhouding tot hun volume en gewicht leveren groenten weinig calorieën, maar veel essentiële voedingsstoffen. Dankzij hun vezelinhoud zorgen ze bovendien voor een voldaan gevoel na de maaltijd. Voldoende vezels voorkomt trouwens constipatie.
  Hier verschenen
  Hoeveel calorieën bevatten groenten?
  Een afslankplan per dag met groenten.
 • Groenten beschermen het hart
  Mensen die voldoende groenten ete, hebben ongeveer twintig procent minder risico op hart- en vaatziekten dan anderen. Welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor dat beschermende effect, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk ligt het aan de unieke mix van voedingsstoffen die groenten kenmerkt. Ook daarom is variëren tussen verschillende groentesoorten heel belangrijk.
  Hier verschenen 
  Groenten verminderen beroertes
  Groenten zorgen voor lager bloeddruk
 • Minder kanker met meer groente
  Hoewel er nog onduidelijkheden zijn, wijzen alle gegevens op een mogelijk beschermend effect van groenten en ook van fruit. Een dagelijkse portie groenten zou de kans op kanker met twintig tot dertig procent verminderen. De sterkte van het beschermende effect verschilt evenwel per type kanker. Ook hier biedt het eten van verschillende soorten en voldoende hoeveelheden groenten de beste garanties.
  Hier verschenen
  Groenten bieden bescherming tegen longkanker
 • Groenten voor sterke botten
  Recent wetenschappelijk onderzoek benadrukt dat groenten een belangrijke rol spelen in de preventie van osteoporose. Hoe dat precies in zijn werk gaat, werd evenmin volledig uitgeklaard, maar toch.
  Hier verschenen 
  Ajuin houdt botten stevig 
  Groenten zijn ook goed voor uw tanden.

En zo zou je nog een tijdje kunnen doorgaan :

- Groenten tegen nierstenen
- Minder problemen met geheugen, Alzheimer en galblaashier.
Groenten, onze ogen varen er wel bij. 
- Groenten en vitaminen goed voor de ogen.
- Bewegen en meer groenten strijdmiddel tegen suikerziekte
- Groenten houden ook de geest gezond.
- Heel veel gezondheidseffecten van broccoli

Groenten uit een flesje dan maar? Nee toch niet. Want dit staat ook in De Standaard Magazine vandaag.

Groentedrankjes: een goed idee? (De Standaard, 20/01/2007)

Ook groentedrankjes worden gepromoot als een tijdsbesparend en gezond alternatief voor verse groenten. De helft van onze dagelijkse behoefte aan fruit en groenten zou in zo'n potje zitten. "Er zitten inderdaad veel nuttige stoffen in", zegt professor Greet Vansant, voedingsdeskundige. Maar die vind je even goed in verwerkte groenten. Bovendien is een groentedrankje heel vlug op, en het stilt je honger niet. Zo'n groentepauze doet iemand gegarandeerd grijpen naar andere snacks, die wel veel calorieën bevatten en die eventueel ongezond zijn. Het is beter echte groenten te eten.  Daarbij moet je toch nog kauwen, wat ook voor een verzadigd gevoel zorgt.
Hier verschenen
Groenten uit een flesje &
Een ‘groente- en fruit-shot’ uit de koelkast.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen