Meloenpeer maakt comeback voor de hobbyteler

Deze week verscheen in Het Laatste Nieuws het artikel Meloenpeer is primeur in nieuwe zaaigids Vlaams Zaadhuis.
Dit artikel deed mij denken aan 1991, want toen groeiden er in de serres (kassen) van VABI pepino's, in die tijd in samenwerking met POVLT. Ze groeiden er tussen de tomaten en werden geteeld op hydrocultuur. Al bij al bleek het voor de professionele tuinbouw niet echt een succes. De kwantitatieve productie viel wat tegen en de commercialisering verliep stroef.

Vijftien jaar later staat deze plant opnieuw in de belangstelling voor de liefhebber.
In de serres van de Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in Pamel stonden deze zomer 45 planten. De smaak houdt het midden tussen een meloen en een peer. Een meloenpeer past in fruitsla, bij een koude schotel of men kan er confituur mee maken.
Op de website van Easyplant kan men een pepinoplant kopen. Het zijn zaailingen. Op het forum van Groeninfo uit Paul zijn twijfels over de soortechtheid van deze zaailingen. Alhoewel de reacties van sommige andere gebruikers positiever zijn en één iemand zelfs spreekt over 'ze hangen vol met vruchten'. Vlaams Zaadhuis verkoopt geen zaailingen, maar stekken van deze plant. Ook Bakker verkoopt deze plant maar noemt ze eigenaardig genoeg appelmeloen. Vreeken's Zaden verkoopt geen pepinoplanten maar zaden.
Toch blijkt uit deze discussie en ook de discussie op het forum van Tuinkrant dat de vruchtzetting niet altijd even makkelijk verloopt.

Ik kreeg daarover een vraag van een pepinoteler uit Spanje.
Ik heb drie planten in mijn moestuin maar weet absoluut niet hoe ze te behandelen. Toevallig kwamen die mij in mijn bezit. Ik liet echter na het adres van de verkoper te noteren omdat ik dacht dat het op dezelfde wijze zou zijn waarop je andere meloenen teelt. Nu blijkt dat niet zo te zijn, bloempjes komen en zijn na een paar dagen verwelkt... de plant heeft meerdere uitschieters en heeft een gezond voorkomen dus hier geen probleem mee doch er komen geen vruchten aan. Wat moet ik doen kan u mij helpen a.u.b.

Daarop stuurde ik het volgende antwoord
Meloenpeer is voor mij geen onbekende. Reeds verschillende malen heeft men deze proberen te introduceren hier in Belgie. I
Het is dus geen familie van meloenen, noch van peren. Het is een nachtschadige en dus familie van tomaat en paprika. Misschien nog het dichtst aanleunend bij paprika wat betreft groeiwijze
Het verwondert mij dat de vruchtzetting achterwege blijft, normaal is dit een zelfbestuiver. En aangezien u buiten teelt doet de wind zijn werk en hoeft er niet getrild te worden.
Lees eens de teksten op dit adres waar ik ook eens een vraag over meloenpeer beantwoordde.
Daar schrijft Bieke dat pepino's onder glas te geweldig groeien. Blijkbaar moet de groei wat geremd worden voor een betere vruchtzetting. Dus minder water geven eventueel...
Ik hoop u alvast op weg gezet te hebben.

Heel wat weken later volgde een reactie
Als antwoord op uw verwijzing naar de door u bijgevoegde site kan ik u nu met fierheid zeggen "De vruchten doen het " Ik heb van gesnoeide takken een soort scherm gemaakt en die op redelijke afstand van de plantjes geplaatst zodat ze niet meer in volle zonlicht staan en zie de vruchten komen eraan. Vriendelijk bedankt voor deze tip.
En dit nog wat later
In verband met de Peer-meloenen u weet nog wel mijn mail een goede maand of zoiets terug, nu dat het weer zachter is en de temperatuur rond de 27 º ligt hangen de peer-meloenen in trossen op de plantjes. Ge ziet hevige zonnestralen en de hitte verdragen de plantjes blijkbaar niet..het plantje dat ik toen beschutte met allerhande snoeihout deed het al wel en geeft nu vruchten alsof het de winnaar wil zijn !

Ik denk te mogen besluiten met het feit dat pepino wat in zijn groei moet beheerst worden (geen zware bemesting) en ook wat bestuiving nodig heeft. Dit is wind, maar in de kas ook beweging van de plant of bloemen (=trillen). Andere oorzaak kan de temperatuur zijn. Volgens deze website moet de temperatuur minstens 18°C zijn voor een goede vruchtzetting. Dit is ook zo bij de bevruchting van aubergine. Volgens dezelfde webpagina verschillen de vruchtvormen en -kleuren zeer sterk binnen dezelfde soort (Solanum muricatum). Vandaar dat Paul wat weigerachtig staat tegenover zaailingen...

Update
Nog vragen van lezers over meloenpeer

Ik heb gisteren enkele struikjes \'meloenpeer - pepino -\' aangekocht, maar weet nu nog precies niet op hoeveel afstand van elkaar ik ze moet planten.
Graag tot wederhoren & alvast hartelijk dank bij voorbaat !
Met vriendelijke groeten,
Denis

Antwoord :
Beste Denis,
Plant zodanig dat je ongeveer twee planten per m² hebt. Dus je kan bijvoorbeeld planten 80 x 60 of bijvoorbeeld 70 x 70.

Ik heb nog een vraagje ivm die plant : nu ik zie dat de plant dezelfde groei heeft of gewone tomateplant & er in de bladeren ook scheuten (luizen) komen, is mijn vraag of die 'zogenaamde scheuten' ook moeten verwijderd worden.
Graag tot wederhoren,
Vriendelijke groeten,
Denis
Antwoord
Alhoewel niet altijd zo gezegd, zou ik voor onder glas lichtjes snoeien, maar niet echt dieven. Ik zou de zijscheuten niet helemaal weghalen, maar intoppen op enkele bladeren. Voor de rest de plant langs touw of stok telen zoals tomaat. Ik vrees dat als je de scheuten helemaal wegdoet dat er dan te weinig bladeren overblijven om een sterke plant te hebben. Ik zou dan wel twee stengels (touwen) per plant aanhouden. Een beetje zoals bij paprika dus.
Voor in open lucht (terrasplant) wordt er niet gesnoeid, maar meer meer struikvormig opgekweekt. Dat zou je ook onder glas zo kunnen doen. Maar dan zouden de vruchten minder goed kleuren.

Een reactie van Danny, blijkbaar kan je pepino heel lang bewaren!
Ik ben in 1986 aan enkele pepinoplantjes geraakt.Deze stek ik elk jaar in september en houd ik over in de veranda op een 10 graden.De eerste jaren in een grote pot op het terras, nu plant ik een 6-tal planten in volle grond vanaf 10 mei.Jaarlijks heb ik van deze planten een oogst van 80 tot 200 vruchten al dan niet volledig rijp. Voor de eerste vorst worden alle vruchten geplukt en in kistjes in de berging bewaard waar ze naargelang ze afrijpen worden verorbert, de laatste meestal einde maart.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen