Aardbeien: doordragers in pot

groenten in potten, de serie De voornaamste opdeling bij aardbeien is deze tussen junidragers en doordragers (naast bosaardbeien en gezaaide aardbeien). De oogstperiode bij de junidragers is beperkt tot een 4-tal weken waarbij de bloei zowat gescheiden verloopt met de oogst. Deze teeltwijze het meest gekend. 
De oogst van de doordragende rassen loopt uit  over een periode van 4 tot 5 maanden waarbij er zowel bloemen als rijpe vruchten aan de plant hangen. Dit betekent dat er tijdens die lange periode best voldoende  aandacht aan de planten besteed wordt.
Bloemen verwijderen, vruchten snoeien, uitlopers afknippen en soms ook wel wat blad verwijderen behoren tot de gewasverzorging van doordragende aardbeirassen. Dit lukt allemaal beter als je deze aardbeien in pot teelt. In vollegrond is de gewasverzorging moeilijker bij te houden en de kans op rotte vruchten neemt toe omdat ze op de grond of stro liggen. Bij de teelt in pot hangen ze vrij.

Aardbeien  zijn vrij makkelijk in pot te telen.

Grondmengsel

Neem emmers of potten met een inhoud van 8 tot 10 liter, die voldoende drainagegaten hebben. Vul deze met een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel, dit betekent een grote hoeveelheid witveen ( 50 % turfstrooisel, of als milieuvriendelijk alternatief kokosvezels) (liefst 50 %), de rest bestaat dan uit zwartveen. 

Kies je een grondmengsel dat weinig witveen bevat dan blijft dit substraat te lang nat en bevat het te weinig zuurstof. En van natte voeten houden aardbeien niet!

Planten
Plant vier tot vijf planten per pot van 10 liter, ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Het is dus fout om aardbeiplanten in het midden van de pot te zetten. Dan liggen de vruchten op de bodem en zijn ze moeilijker te oogsten

Aardbeien in pot telen, doordragers 
foto 1 De aardbeien worden zoveel mogelijk langs de zijkant van de pot geplant. Hier staan in principe wel een aantal planten te veel, waardoor de bladgroei later te weelderig en te dicht zal zijn (bladpluk zal hier nodig zijn). Vijf is een maximum voor deze grootte van pot.

Gewasverzorging
De eerste reeks bloemtrossen die verschijnen (normaal eind april-begin mei) als de planten og klein zijn worden verwijderd om sterke planten te bekomen. Vanaf einde mei, maar dit jaar heel wat vroeger, de volgende bloemen laten uitgroeien. Uitlopers worden gedurende het hele groeiseizoen regelmatig verwijderd.Aan het uiteinde van de tros staan veel kleine vruchtjes. Als de eerste vijf vruchten geoogst zijn kunt u beter de tros wegnemen, dit stimuleert de vorming van nieuwe trossen. De vruchten op de uiteinden van de tros zijn ook gevoelig voor rot. 

Doordragers aardbeien in potten
foto 2 Deze aardbeipot komt voor het tweede jaar in groei en bloei. De vorming van jong blad en bloemen gebeurt haast gelijktijdig. Geef doordragers echter eerst de kans om bladeren te vormen. De eerste bloei wordt dan ook  verwijderd.

Bloemen verwijderen doordragers
foto 3 Verwijderen van de eerste bloei.  

Bloempot in de aardbeipot

foto 4 Een mogelijkheid om er voor te zorgen dat de aardbeiplanten naar buiten toe groeien  is het plaatsen van een bloempot zonder bodem, zodat alleen een smalle rand met de aarddbeiplanten overblijft. Dit is dan ook een gemak om water te geven zonder bladeren, bloemen vruchten nat te maken.

Bemesten
Vergeet niet om regelmatig bij te bemesten. De continue groei van bladeren, vruchten en bloemen vergt immers heel wat energie. Bij dit systeem zou je wekelijks een soeplepel organische meststof met een relatief grote hoeveelheid kalium kunnen strooien op de grond die zich binnen de zwarte ring bevind. Dit is bijvoorbeeld een meststof met ongeveer de verhoudingen 6-4-12. Doordat op diezelfde plaats ook steeds water gegeven wordt zal de meststof ook goed verteren en in de grond dringen. Je kan, voor een snellere werking, ook wekelijks vloeibare meststof oplossen in het gietwater.

Aardbeien maken eerst voldoende blad 
foto 5 Na het verwijderen van de eerste bloei groeien er nog heel veel bladeren bij. Er mag, bij een te gulzige groei ook wel eens wat blad geplukt worden. Dit bevordert de kwaliteit van de bloemen.

 
foto 6 Aan deze pot is wel wat werk, de trossen worden best gesnoeid op vijf vruchten en de uitlopers worden verwijderd. Je kan ook enkele van die uitlopers stekken om jong plantmateriaal te bekomen.

Enkele veel gebruikte rassen bij doordragers
‘Rapella’ - Dit fors groeiend ras geeft redelijke grote vruchten die goed smaken. Gevoelig voor bodemziekten
‘Ostara’ - Gemakkelijk te telen met een hoge produktie, goed van smaak. Rijpen in het najaar goed door. Te oogsten tot eind oktober.
’Selva’ - Grote, matig smakende vruchten, behoeft weinig trossnoei en is makkelijk te telen

Ik weet dat heel wat liefhebbers allerlei systemen en potten gebruiken om aardbeien te kweken. Heb jij een goed werkend teeltsysteem om aardbeien in pot te telen (ook voor junidragers) en wil je dit delen met de vele lezers van de nieuwsbrief? Stuur dan een berichtje met eventueel foto's naar lezersbijdrage@plantaardig.com Uw reactie wordt binnen de 24 uur behandeld.

 

Dit artikel maakt deel uit van de serie groenten in potten.

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen