Groenten koken is schadelijk voor de gezondheid

Dat broccoli en koolgewassen gezond zijn, dat zal wel, als je het aantal berichten die daarover verschijnen gaat tellen. Recente kookboeken wijzen er ons voortdurend op dat je koolgewassen best niet al te gaar gaat koken. Dus niet heel lang koken in een pot vol water, maar slechts enkele minuutjes beetgaar maken in een klein beetje vocht. Of beter nog de groenten wokken.

Het blijkt nu dat dit ook uw gezondheid ten goede komt. Te lang koken van koolgewassen doet alle antioxidanten die deze groente bevat volledig teniet!

De kankerremmende eigenschappen van broccoli, spruitjes, bloemkool en andere Brassica-soorten gaan grotendeels verloren wanneer je de groente te lang kookt. Dat hebben chemici van de universiteit van Warwick (Engeland) proefondervindelijk vastgesteld. De anti-kankerwerking wordt veroorzaakt door een relatief hoog gehalte aan glucosinolaten. Het menselijk lichaam zet die om in isothiocyanaten, die op verschillende manieren zowel het ontstaan als de groei van tumoren afremmen. De onderzoekers hebben nu een partij verse groente gekocht en die volgens beproefd Engels recept gedurende 30 minuten tot moes gekookt. Na afloop was 77 procent van de glucosinolaten uit de broccoli verdwenen. Bij spruitjes, bloemkool en groene kool was het respectievelijk 58, 75 en 65 procent. Twintig minuten stomen, drie minuten magnetron of vijf minuten roerbakken leidde juist niet tot een significante afname van het glucosinolaatgehalte. Zeven dagen opslag bij kamertemperatuur of in de koelkast maakte ook weinig uit. Het onderzoek werd uitgevoerd door University of Warwick Bron: Koken is dodelijk - Chemisch 2 Weekblad

 

Lees meer in het artikel Waarom zijn groenten gezond, met een overzicht van alle artikels over groenten en gezondheid op deze website.

Broccoli, gezondheid! geeft u een overzicht van alle gezonde eigenschappen van deze groente.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen