Extreem jaar voor de groenten, dat wel.

Dat het dit jaar een jaar van extremen was op weergebied, voor de plantengroei, de groenteteelt en de moestuin, dat mogen we wel zeggen. Daar heeft De Telegraaf in zijn artikel  gelijk in. Ook de Belgische VRT-televisie pikte vandaag het bericht op in zijn journaal. (Bekijk hier de video)

Wie deze website regelmatig volgt kon het al lezen:
Er was

Tussen de 72 reacties op het artikel in Telegraaf, lezen we ook het volgende "gelukkig hebben we een moestuin" of "dit jaar hadden we net een heel goede opbrengst in onze moestuin".

Inderdaad, alle vruchtgroenten, zoals tomaat, paprika, aubergine, meloen deden het goed. Ook courgettes, komkommer : perfect!
En dan de andere groenten. Er was een probleem met schotvorming in bladgroenten met name door de hitte. Bloemkolen hadden het lastig een kwalitatieve kool te vormen.
Maar in de moestuin kunnen de groenten nu éénmaal veel beter verzorgd worden, waardoor de problemen daar veel minder groot waren dan bij de akkerbouwers. Wie op tijd wat water gegeven heeft, die heeft inderdaad geen al te grote problemen gehad. Zeker niet wie zijn plantjes opkweekt in (pers)potjes, want ter plaatse zaaien kan zowel in extreme droogte of extreme natte voor problemen zorgen. 

Dit is het berichtje op vrtnieuws.net :

Prijs van allerlei groenten stijgt fors

di 22/08/06 - In de winkel zijn de prijzen voor allerlei soorten groenten de afgelopen weken fors gestegen. Dat komt omdat de oogst tegenvalt door het uitzonderlijke weer van deze zomer.

De hitte van juli en de zware regenval van augustus laten hun sporen na in de prijzen van de groenten. Vooral de West-Vlaamse openluchttelers hebben daar last van.

Het extreme weer van de laatste maanden leidt tot een daling van de oogst met ruim dertig procent en dus stijgen de prijzen fors.

Dankzij die prijsstijgingen kunnen de telers de schade beperken. Dat geldt echter niet voor contracttelers die hun groenten tegen een vaste prijs moeten verkopen. Zij zullen wellicht verlies lijden.

Bekijk de video over dit bericht

Lees ook het artikel in de Telegraaf : Groenten peperduur door extreem weer

Tot slot nog dit : wilt u het weer op de voet volgen, dan is  de volgende  pagina met een  duidelijk
overzicht van de voornaamste weerberichten van België en Nederland een aanrader.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen