www.plantaardig.com
 

"Moet ik water geven als ik groenten gezaaid heb in open lucht?" is een veelgestelde vraag. Indien nodig, is het antwoord.......



Want water geven kan het vlotte verloop van de kieming verstoren indien het niet met de nodige aandacht gebeurt. Malse regen na het zaaien is altijd beter.


Wie begint met water geven na het zaaien, moet dit volhouden. Water geven en twee dagen daarna ermee ophouden kan niet (tenzij het dan gaat regenen). Het ondergrondse kiempje mag tijdens het kiemproces niet uitdrogen. Als je water geeft is er ook een probleem met korstvorming op de grond. Droge grond is harder en kan de opkomst van de plantjes belemmeren. Ze hebben dan niet voldoende kracht om door de korst te breken. Zorg voor een vochtige grond bij de opkomst van de kiemplantjes. Je kan bij het water geven ook overdrijven waardoor het zaad zal rotten in de grond. Gewoon vochtig houden is meer dan voldoende.

Al bij al is het beter en makkelijker als er geen water moet gegeven worden. Je kan vermijden dat er water moet gegeven worden door het weerbericht wat te volgen. Voorspelt men regen in de nabije toekomst dan is water geven niet nodig. Je moet wel in de gaten houden of het zaaibed bij de opkomst ook nog voldoende vochtig is, soms raakt het kiemende zaad niet door de korst van de grond heen.

Wordt er niet meteen regen voorspeld, zorg er dan voor dat de grond vochtig is bij het zaaien.

Maak het zaaibed dus pas klaar vlak voor het zaaien, zo zal het niet nodeloos uitdrogen. Als er nog een grondbewerking was vlak voor het zaaien, druk het dan weer wat aan zodat de grond beter zijn vocht behoudt. Je kan de dag voordat het zaaibed klaargelegd wordt de grond goed bevochtigen (beregenen). De grond lichtjes aandrukken na het zaaien zorgt ervoor dat de bovenste laag van het zaaibed niet uitdroogt.

Bij aanhoudende droogte en warme, zomerse omstandigheden wordt water geven onvermijdelijk. Ook dan is het belangrijk te starten met vochtige grond. Daarna dekken we het zaaibed af met een vochtige doek, jutezak of oude (dun) deken. Hierop geven we dan water met de gieter. Het doek is belangrijk om de uitdroging te vertragen en om korstvorming door het water geven te vermijden.


Hou de grond onder de doek steeds normaal vochtig, zonder plasvorming te veroorzaken.
Onmiddellijk bij de opkomst moet het doek verwijderd worden, om te vermijden dat de plantjes lichtgebrek hebben. Verwijder het doek ’s avonds om een te grote verandering van klimaat te vermijden. Om die reden geven we daags na het verwijderen van het doek best nog eens water als het sterk drogend weer is.


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.