Diepvriesgroenten : voor de tweede maal opslag?

Het is nog altijdk komkommertijd, dus de media blijven er over berichten. De bakken regen van afgelopen nacht zullen natuurlijk geen goed gedaan hebben.

Diepvriesgroenten slaan op (25 augustus 2006)

Door het slechte weer gaan de diepvries- en blikgroenten opslaan. Het Ardooise Ardo, één van Europa's grootste bedrijven in de sector, kondigde dat gisteren aan. Door eerst het koude voorjaar, dan de julidroogte, en tot slot de te zware regenval van augustus zijn er problemen met de oogst van groenten als spinazie, erwten, prinsessen, bloemkolen, wortelen en uien.

Hoe groot de prijsstijging is, vertelde Ardo nog niet. Source: Het Nieuwsblad - Diepvriesgroenten slaan op

Waarom de titel? Omdat er in mei ook al zo'n bericht in de krant stond....
Alleen de producenten, die zullen moeten afwachten wat ze krijgen als contractprijs (volgend seizoen).
Dit jaar alvast geen opslag voor hen!!!!!

Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

3 mei 2006 BRUSSEL - Producenten van diepvriesgroenten gaan hun prijzen met 5 tot 10 procent optrekken bij de jaarlijkse prijsonderhandelingen met warenhuizen, cateringbedrijven en verwerkers van diepvriesgroenten. Als reden voor de prijsverhoging noemt Jan Haspeslagh, gedelegeerd bestuurder van Ardo, een van de grootste diepvriesbedrijven in Europa, de gestegen energie- en vervoerskosten in de sector.

Dat zegt Haspeslagh woensdag in De Tijd en Het Laatste Nieuws. De sector van de diepvriesgroenten, die vooral in West-Vlaanderen is geconcentreerd, heeft opnieuw met schaarste af te rekenen. In 2005 leidden de hitte en de watersnood tot hoge prijzen en minder groenten. Dit jaar is de strenge winter de oorzaak.
De boeren zullen pas vanaf volgend jaar profiteren van de prijsverhoging. ,Bij de onderhandelingen met de boeren eind dit jaar zullen we toch hogere prijzen moeten toestaan'', zegt Haspeslagh.
Bron: Het Nieuwsblad - Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

Ook in Italië hebben ze last van prijsstijgingen en dan nog wel voor hun geliefde pesto.
Turbulente zomer maakt pesto onbetaalbaar

De Italiaanse fijnproevers zijn in alle staten. De zomerstormen hebben de oogst van basilicum in het honderd doen lopen. Hierdoor dreigt er een tekort aan pesto, de beroemde saus op basis van basilicum, olijfolie, pijnboompittten, knoflook en parmezaan. In Ligurië, waar de beste basilicum wordt geteeld, vernielden hagelbuien liefst 80 procent van de oogst. Wat door de stormen niet werd vernield,, werd later uitgedroogd tijdens de lange hittegolf die ook Italië trof . De prijs van basilicum is al verdubbeld en de kenners vrezen dat hun geliefde groene delicatesse onbetaalbaar gaat worden.
Bron :Het Nieuwsblad - Turbulente zomer maakt pesto onbetaalbaar.

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen