Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

woensdag, april 04, 2007

Areaal diepvriesgroenten onder druk?

Worden de diepvriesgroenten daardoor duurder?
Uit de nieuwsbrief van
www.ardo.com :

Twee belangrijke fenomenen
Voor veel teelten is het moeilijk om de nodige teelthectares te vinden. Dit nieuwe verschijnsel hangt samen met twee fenomenen

  • De Europese landbouwpolitiek van de voorbije decennia
  • De stijgende olie- en energieprijzen van de afgelopen jaren

Wat landbouwpolitiek betreft, voorziet Europa nog altijd belangrijke premies voor graangewassen. En dat terwijl op wereldvlak de prijs van graan zo gestegen is dat premies eigenlijk overbodig geworden zijn. Het gevolg? Traditionele telers van graangewassen schakelen nauwelijks over naar de ‘risicovollere’ teelt van groenten waardoor er geen hectares voor groenteteelt bijkomen.
De stijgende olie- en energieprijzen zorgen er op hun beurt voor dat producenten van biobrandstoffen op zoek gaan naar agrarische brandstoffen. Er is meer bepaald een ontzettend grote nood aan maïs, graangewassen en suikerbieten. En dat wakkert de vraag naar hectares voor deze teelten uiteraard aanzienlijk aan, dit ten nadele van de hectares voor de industriële groenten.

Invloed op de prijzen
De gevolgen van de twee bovenvermelde fenomenen zijn nefast. De nodige volumes groenten voor de industrie worden op de helling gezet, en de grondstofprijs komt onder verhoogde druk te staan. In combinatie met de stijgende consumptie zal dit ongetwijfeld resulteren in hogere prijzen voor vriesverse groenten!

Opmerking van mijzelf:
Wat lezen we in het artikel van 21/01/2007, net na de prijsonderhandelingen?

"Gemiddeld kan je spreken van een prijsstijging van 1 tot 2 procent per jaar, terwijl de totale productiekosten jaarlijks toenemen met drie à vier procent. De zware prijsdaling die de sector twee jaar geleden te verwerken kreeg, is met de prijsstijging voor dit jaar niet uitgegomd"

Mag dit dan ook niet als derde "fenomeen" gesteld worden. Bij een voldoende hoge prijs zal er toch vanzelf meer areaal bijkomen?!?

Labels:

vrijdag, september 29, 2006

Diepvriesgroenten : Pinguin herstructureert

Lees ook de updates onderaan dit artikel. (20/08 : overname Christian Salvesen)

WESTROZEBEKE - Diepvriesgroentegigant Pinguin verhoogt zijn kapitaal met 12,5 miljoen euro. Dat geld moet het bedrijf uit de rode cijfers halen en investeringen mogelijk maken. De komende twee jaar pompt het bedrijf 14 à 15 miljoen euro in een nieuwe, geautomatiseerde verpakkingslijn in de fabriek in Westrozebeke. ,,De verpakkingsunit in Langemark wordt opgedoekt, maar ontslagen hopen we te vermijden', stelt CEO Herwig Dejonghe.
Pinguin, met vestigingen in Westrozebeke, Langemark, Ieper, het Franse Ychoux en het Britse King's Lynn, zag zijn omzet vorig boekjaar lichtjes stijgen tot 149,1 miljoen euro. Het diepvriesbedrijf heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar kon het nettoverlies terugbrengen van 7,1 tot 2,9 miljoen euro in 2005-2006.

Over winst of verlies volgend boekjaar laten gedelegeerd bestuurder Herwig Dejonghe en financieel directeur Steven D'haene zich niet uit. ,,Slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogstrendementen veroorzaakten een algemene schaarste van groenten, waardoor de negatieve prijsspiraal doorbroken wordt. ( zie ook de andere artikels over diepvriesgroenten)Vanaf volgend jaar zal de boer betere prijzen krijgen voor zijn groenten. Dat verhoogt de kostprijs van de grondstoffen van Pinguin, maar per saldo rekenen we er op de brutomarge op peil te kunnen houden door een stijging van de verkoopprijzen.'

Positief is alvast dat Pinguin de herstructurering van zijn afdeling in het Verenigd Koninkrijk kon afronden. Het bedrijf in King's Lynn werd in 2002 overgenomen en meteen werd Pinguin massaal aangevallen door de Britse concurrenten, die de Belg tot persona non grata verklaarden.

,,Ze verlaagden hun prijzen en zetten de boeren onder druk om niet aan ons te leveren, waardoor we zwaar in de problemen geraakten. Nu is de herstructurering, waarbij we het personeelsbestand in Engeland van 195 naar 85 terugbrachten, quasi achter de rug", maakt Dejonghe zich sterk.

Kosten besparen

De volgende twee jaar wil Pinguin 14 à 15 miljoen euro pompen in de centralisering en automatisering van de verpakking. ,,Die gebeurt nu op twee plaatsen, in Westrozebeke en in Langemark, en dat is te duur. De verpakkingslijn in Langemark wordt opgedoekt en er komt een compleet geautomatiseerde lijn in een nieuw gebouw in Westrozebeke."

Over de sociale gevolgen van de ingreep blijft Dejonghe voorzichtig. ,,Maar die zullen er zeker zijn voor zo'n 40 tot 50 werknemers. Zij zullen moeten verhuizen naar Westrozebeke en door de regelmatiger aanvoer van producten zullen wij minder (Franse) interimarbeiders nodig hebben om pieken op te vangen.''

,,Automatisering veronderstelt ook een hogere scholingsgraad van de werknemers, waardoor een aantal mensen misschien niet meer in het plaatje zullen passen. Maar de eindbalans inzake tewerkstelling van vast personeel zal wellicht ongewijzigd blijven", besluit Dejonghe.

Intussen zet Pinguin zijn zoektocht naar nieuwe producten verder. Eén van de belangrijkste innovaties van de jongste jaren is de verpakking van groenten in stoomzakjes voor de microgolfoven. (bron : Nieuwsblad)

Update 09/03/2007
Pinguin boekt 4,7 miljoen halfjaarwinst door herstructureringen

BRUSSEL - Pinguin, gespecialiseerd in diepvriesgroenten, boekte in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2006/07 een nettowinst van 4,7 miljoen euro tegenover een verlies van 0,3 miljoen een jaar eerder.

Het eerste halfjaar loopt van juli tot december, door seizoensomstandigheden steeds de beste periode voor het bedrijf. De herstructureringen wierpen duidelijk vruchten af maar ook de marktomstandigheden verbeterden aanzienlijk.

De omzet daalde 2,3 procent tot 74,4 miljoen euro doordat het bedrijf een aantal weinig-rendabele contracten stopzette.

De bedrijfskasstroom steeg met 58 procent tot 9,3 miljoen en de bedrijfswinst met 116 procent tot 6,1 miljoen euro. De slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogsten in Noord-Europa veroorzaakten een schaarste van groenten. Dat zorgt voor hogere marktprijzen, wat Pinguin ten goede komt. Bovendien breidde het bedrijf zijn productie uit in Belgie en Frankrijk.

In het Verenigd Koninkrijk, het zorgenkind van de voorbije jaren, maakte Pinguin opnieuw winst dankzij de doorgevoerde herstructureringen. De personeelskosten voor de hele groep lagen 3,2 miljoen euro lager dan een jaar terug.

Voor het volledige boekjaar rekent Pinguin op een positief nettocijfer en minstens 10 miljoen euro bedrijfskasstroom, tegenover 7 miljoen euro in 2005/06. (Bron : De Standaard)

20/08 Pinguin neemt diepvriesgroenten Christian Salvesen over
Het West-Vlaamse Pinguin neemt in het Verenigd Koninkrijk de diepvriesgroente-activiteit over van Christian Salvesen PLC, een afdeling van Christian Salvesen Foods. Voor fabriek, machines, personeel en contracten telt Pinguin 4,65 miljoen pond (6,85 miljoen euro) neer.
Herwig Dejonghe, gedelegeerd bestuurder bij Pinguin - Foto Lieven Van Assche
(tijd) - Daarnaast betaalt Pinguin nog eens 12,54 miljoen pond (18,47 miljoen euro) voor de voorraden, een bedrag dat nog kan varieren. Het bedrijf hoopt de transactie midden september af te ronden, na goedkeuring door de TUPE, de Britse instantie die toeziet op behoud van tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden bij overnames. Dat meldt Pinguin in een persbericht.
De overgenomen activiteit omvat de activiteiten groenteverwerking, verpakking en opslag in vestigingen in het graafschap Lincolnshire, meer bepaald in Bourne, North Thoresby en Easton. In het op 31 maart besloten boekjaar 2006-2007 realiseerden deze activiteiten een omzet van 44,6 miljoen pond (65,7 miljoen euro) en een operationele winst van 0,7 miljoen pond (1 miljoen euro).
Christian Salvesen blijft eigenaar van grond en gebouwen, die voor 6 jaar rentevrij aan Pinguin worden geleased. Pinguin heeft wel een optie verworven om de site van Bourne binnen de twee jaar over te nemen voor 4 miljoen pond.
Christian Salvesen behoudt zijn vestigingen in Grimsby, Hull en Lowestoft, die contractverwerking- en opslagdiensten bieden.
Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Labels:

vrijdag, augustus 25, 2006

Diepvriesgroenten : voor de tweede maal opslag?

Het is nog altijdk komkommertijd, dus de media blijven er over berichten. De bakken regen van afgelopen nacht zullen natuurlijk geen goed gedaan hebben.

Diepvriesgroenten slaan op (25 augustus 2006)

Door het slechte weer gaan de diepvries- en blikgroenten opslaan. Het Ardooise Ardo, één van Europa's grootste bedrijven in de sector, kondigde dat gisteren aan. Door eerst het koude voorjaar, dan de julidroogte, en tot slot de te zware regenval van augustus zijn er problemen met de oogst van groenten als spinazie, erwten, prinsessen, bloemkolen, wortelen en uien.

Hoe groot de prijsstijging is, vertelde Ardo nog niet. Source: Het Nieuwsblad - Diepvriesgroenten slaan op

Waarom de titel? Omdat er in mei ook al zo'n bericht in de krant stond....
Alleen de producenten, die zullen moeten afwachten wat ze krijgen als contractprijs (volgend seizoen).
Dit jaar alvast geen opslag voor hen!!!!!

Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

3 mei 2006 BRUSSEL - Producenten van diepvriesgroenten gaan hun prijzen met 5 tot 10 procent optrekken bij de jaarlijkse prijsonderhandelingen met warenhuizen, cateringbedrijven en verwerkers van diepvriesgroenten. Als reden voor de prijsverhoging noemt Jan Haspeslagh, gedelegeerd bestuurder van Ardo, een van de grootste diepvriesbedrijven in Europa, de gestegen energie- en vervoerskosten in de sector.

Dat zegt Haspeslagh woensdag in De Tijd en Het Laatste Nieuws. De sector van de diepvriesgroenten, die vooral in West-Vlaanderen is geconcentreerd, heeft opnieuw met schaarste af te rekenen. In 2005 leidden de hitte en de watersnood tot hoge prijzen en minder groenten. Dit jaar is de strenge winter de oorzaak.
De boeren zullen pas vanaf volgend jaar profiteren van de prijsverhoging. ,Bij de onderhandelingen met de boeren eind dit jaar zullen we toch hogere prijzen moeten toestaan'', zegt Haspeslagh.
Bron: Het Nieuwsblad - Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

Ook in Italië hebben ze last van prijsstijgingen en dan nog wel voor hun geliefde pesto.
Turbulente zomer maakt pesto onbetaalbaar

De Italiaanse fijnproevers zijn in alle staten. De zomerstormen hebben de oogst van basilicum in het honderd doen lopen. Hierdoor dreigt er een tekort aan pesto, de beroemde saus op basis van basilicum, olijfolie, pijnboompittten, knoflook en parmezaan. In Ligurië, waar de beste basilicum wordt geteeld, vernielden hagelbuien liefst 80 procent van de oogst. Wat door de stormen niet werd vernield,, werd later uitgedroogd tijdens de lange hittegolf die ook Italië trof . De prijs van basilicum is al verdubbeld en de kenners vrezen dat hun geliefde groene delicatesse onbetaalbaar gaat worden.
Bron :Het Nieuwsblad - Turbulente zomer maakt pesto onbetaalbaar.

Labels:

donderdag, juli 27, 2006

Diepvriesgroenten : productie, aanbod en voorraad blijft verder dalen.

Het zit de producenten en verwerkers van diepvriesgroenten niet mee. Voor de vierde maal op rij raakt de voorraadplanning in de war.


Zowel de Belgische (Vegebe) als Nederlandse (Vigef) organisatie voor groenteverwerkende bedrijven berichtten hierover. Zie VeGeBe: "Hitte zet aanbod groenten sterk onder druk"
en Groenteverwerkers (Vigef) luiden noodklok

Het aanbod diepvriesgroenten en groenten in conserven kan zwaar onder druk komen te staan door de droogte en hitte. Dat heeft het Verbond van Groenteverwerkende Bedrijven en industriegroenten (VeGeBe) woensdag aan Belga gemeld.
-Erwten : -20 procent
-Bloemkolen -20 procent
-Spinazie -20 procent, maar dit kan eventueel nog goed gemaakt worden door extra najaarspinazie te zaaien.
-Wortelen, prei, spruiten zijn nog aan de groei, maar ook daar worden verliezen verwacht

Niet alleen de Belgische groenten hebben te lijden onder het warme en droge weer, ook andere landen in Europa stevenen af op een tekort. Het is een echt Europees probleem. Zelfs in Polen en Hongarije ligt het aantal groenten veel lager dan normaal. Zowel in Nederland, Frankrijk als Groot-Brittannië is er voor erwten een tekort van 20 procent
"De situatie doet terugdenken aan het catastrofale jaar 1976 toen er sprake was van een vergelijkbaar gebrek aan regen", aldus de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef).
Ook de groenten die pas later worden geoogst zien sterk af van de hitte en droogte.

Labels:

woensdag, mei 03, 2006

Diepvriesgroenten worden duurder

Onlangs kon je het hier al lezen. Er is een zeer grote vraag naar diepvriesgroenten met schaarste tot gevolg. Vandaag staat het ook in Het Laatste Nieuws.

Diepvriesgroenten worden duurder.Producenten van diepvriesgroenten gaan hun prijzen met 5 tot 10 procent optrekken bij de jaarlijkse prijsonderhandelingen met warenhuizen, cateringbedrijven en verwerkers van diepvriesgroenten, zegt Jan Haspeslagh, gedelegeerd bestuurder van diepvriesbedrijf Ardo.

Gestegen kosten
Als reden voor de prijsverhoging noemt Haspeslagh de gestegen energie- en vervoerskosten in de sector. Bovendien zijn diepvriesgroenten schaars door de strenge winter in Europa. Daar komt bij dat de verse groenten door barre weersomstandigheden tot veertien dagen later op de markt komen en duurder zijn.
(Bron : Het Laatste Nieuws)

De land– en tuinbouwers worden er op korte termijn alvast niet beter van . De contractprijzen voor het hele jaar 2006 zijn al vast gelegd. Bij de onderhandelingen hadden zij nagenoeg geen prijsstijging kunnen bekomen. De prijsvorming aan de landbouwers zit trouwens al jaren in het slop. Hopelijk kunnen zij in 2007 ook profiteren van de grotere vraag naar diepvriesgroenten.

Labels:

woensdag, april 19, 2006

Diepvriesgroenten : stijgende consumptie doet vrees voor voorraadtekort toenemen

Uit : Markt– en oogstbericht van Ardo (18/04/2006)

In de laatste maanden van 2005 was de stijging van de consumptie van vriesverse groenten duidelijk voelbaar. Ook in de eerste maanden van dit jaar zette deze tendens zich voort. Daar zijn verschillende redenen voor.

**Eerst en vooral zijn er de aanhoudend hoge tot heel hoge prijzen voor verse groenten, zoals bloemkolen. Het koude winterweer in heel Europa heeft de teeltresultaten negatief beïnvloed waardoor dure import noodzakelijk werd. Importeren bleek echter ook niet altijd eenvoudig, zodat vooral uitermate hoge prijzen betaald werden, en dit voor een hele periode.

**De wispelturige voorraadpositie van verse groenten komt uiteraard ook de consumptie van vriesverse groenten ten goede. Hun belangrijkste troeven – een stabiele kwaliteit en een minimaal gegarandeerde bevoorrading tegen een aanvaardbare prijs – komen nu immers ten volle tot hun recht. De kwaliteit van de oogst 2005 was uitstekend; de prijs steeg maar was stabieler dan in de vershandel; en de voorraden bleken iets ruimer beschikbaar.

Tot slot spelen nog twee andere factoren een belangrijke rol.
**Zo raakt stilaan zelfs de hardnekkigste aanhanger van verse groenten overtuigd van de gebruiksvriendelijkheid en meerwaarde die vriesverse varianten bieden.
**En de tendens van evenwichtige en gezonde voeding vormt een extra stimulans voor de toename van het groenteverbruik.

Planning oogst 2006-2007

Al begin januari werd de teelt -en productieplanning van al onze Europese diepvrieseenheden afgerond. De zaai-, plant- en oogstperiodes liggen vast, net als de theoretische oogstvolumes. Het is nu enkel nog wachten op wat de praktijk brengt. Voor we aan de nieuwe oogst toe zijn, wordt het wel nog even spannend. De indrukwekkende stijging in de consumptie van vriesverse groenten heeft immers de beschikbare diepvriesvoorraden stevig doen slinken. Tuinerwten, bloemkool, broccoli, jonge wortelen en spinazie zijn nog maar beperkt beschikbaar. Ardo heeft dan ook alle nodige maatregelen getroffen om voorraadtekorten te vermijden vóór straks de nieuwe productie start. Het zal echter moeilijk worden om aan elke vraag te voldoen. Hoe dan ook: Ardo is klaar voor de nieuwe oogst!

Labels:

dinsdag, april 18, 2006

Diepvriesgroenten in het Zuiden: 40 % minder productie

Bron:  Ardo – Oogstrapport Zuid-Europa

2006 is in Spanje en Portugal begonnen met kouder en droger weer dan normaal. Er viel sneeuw in gebieden waar ze al meer dan 30 jaar geen sneeuw meer gezien hadden, zoals in het Zuiden van Andalusië, Extremadura, Castilla ( in Spanje) of in Algarve en Ribatejo (in Portugal). In Albacete werden bijvoorbeeld temperaturen van -20°C opgemeten, wat ver onder de gebruikelijke temperatuur voor dit gebied ligt. Als gevolg daarvan kan de oogst van de gewassen pas later worden binnengehaald. Voor enkele gewassen zoals broccoli, romanesco en bloemkool is er bovendien tot 40 % van de verhoopte oogst verloren gegaan. De artisjokoogst aan de Spaanse Oostkust werd zodanig aangetast door de droogte dat het watertekort voor de irrigatie in de omgeving van Murcia tot een afname van het aantal plantages heeft geleid, zodat het tot moeilijkheden zal komen in de bevoorrading van artisjokken. De schaarse regenval bevordert op dit moment het zaaien van gewassen zoals doperwten, tuinbonen en spinazie die goed gedijen. Zo worden momenteel gewassen in de zaaibedden gezaaid die in de zomer zullen worden verplant, zoals tomaten, paprika’s en aubergines. Wat tomaten betreft, zal de kweekoppervlakte in Spanje zo’n 30 tot 40% kleiner worden ten op zichte van 2005. De landbouwers zullen enkele velden die niet bezaaid worden met tomaten gebruiken voor andere zomergewassen, zoals paprika’s, courgettes, aubergines en vooral maïs. Niettegenstaande de schaarse regen worden er geen moeilijkheden voor de irrigatie verwacht voor de gewassen waarvoor Ardo een contract heeft gesloten voor de fabrieken in Alpiarça, Albacete en Badajoz.

 

Labels:

vrijdag, januari 20, 2006

Diepvriesgroenten : vroeger oogsten is nodig in 2006

De vraag naar diepvriesgroenten is groot dit seizoen. Echter, de productie van afgelopen zomer en herfst, net zoals deze van de typische wintergroenten, is niet zo omvangrijk als verwacht.
Ardo wil dan ook vroeger oogsten dan gepland in 2006 om dit tekort op te vangen. Dit staat te lezen in het markt- en oogstbericht van Ardo waarvan ik hier de belangrijkste passages citeer.

....Onder andere de winterse kou die in heel Europa vroeg op de afspraak was,gaf de afzet van vriesverse groenten een extra push. De grote stroom van informatie over het gebruiksgemak, de kwaliteit, de ruime keuze en het gezonde aspect van vriesverse groenten stimuleerde de consumptie.
Ook waren er de minder goede oogstresultaten in 2005. Dit jaar was het – onder meer door de grillige weersomstandigheden in het voorjaar – vrij moeilijk om op Europees vlak de geplande hoeveelheden tuinerwten, bloemkool, broccoli en paprika te produceren. We beschikken, van Zuid-Europa tot Scandinavië, echter over een uitgekiende teeltorganisatie om voorraadtekorten te vermijden. Zo zullen we in 2006 enkele gewassen vroeger oogsten dan voorzien. Om dat te kunnen, is de keuze van het teeltgebied enorm belangrijk.
Tot slot blikken we nog even vooruit op de oogst van typische wintergroenten, zoals spruiten, boerenkool en schorseneren. Buitengewoon grote oogstvolumes worden hier niet verwacht....

Labels:

zaterdag, oktober 01, 2005

België blijft grootste producent diepvriesgroenten

Zie artikel op http://www.vilt.be/nieuwsarchief/detail.phtml?id=7593

Labels:

vrijdag, januari 07, 2005

Ruzie over prijzen in diepvriesgroentensector

De telers van groenten weigeren nieuwe jaarcontracten te tekenen met de producenten van diepvriesgroenten, omdat die de prijzen fors willen verlagen. Volgens de Boerenbond zou een teler daardoor gemiddeld 7 procent minder inkomsten krijgen en dat is onaanvaardbaar vindt de organisatie. De diepvriesindustrie van haar kant zegt dat ze niet anders kan dan de prijzen verlagen onder druk van de supermarkten
(Bron Kanaal Z)
Lees ook Boeren eisen eerlijke prijs voor diepvriesgroenten (vilt.be)

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen