Nu water geven in de moestuin?

Op veel plaatsen wordt de grond stilaan droog.
De grote hitte zorgt ervoor heel wat planten moeite hebben om de verdamping bij te houden. Ook al omdat de wortels in de voorgaande natte en koude weken helemaal niet gewend waren te werken en dan ook geen grote omvang bereikt hebben.

Met deze warme dagen is water geven aangewezen.
Dit is nodig bij groenten die binnenkort een oogst zullen brengen of waarvan de oogst bezig is zoals bloemkool, broccoli, sla, aardbei, spinazie, jonge worteltjes, peulen, tuinboon en niet te vergeten de vroege aardappelen die nu volop bezig zijn hun knollen te vormen.
Maar ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen.
Kiemende plantjes moeten nauwgezet gevolgd worden. Tijdens de kieming kan droogte gecombineerd met hitte fataal zijn. Lees in dat verband het artikel Groenten water geven tijdens of na het zaaien.
Over het algemeen is het goed net zoveel water in één keer te geven als de grond aan kan, plasvorming is uit den boze. Maar geef dan wel meerdere beurten in korte tijd zodat ook de onderste grondlaag voldoende vochtig wordt. Eénmaal de grond helemaal vochtig is, wordt er enkele dagen gewacht vooraleer opnieuw water te geven.

Het is namelijk fout om elke dag een beetje water te geven. Zo kunnen enkel de bovenste wortels vocht opnemen en is de wortelgroei eerder oppervlakkig.
Nadat de grond voldoende vochtig gemaakt is, is het nuttig te schoffelen. Een geschoffelde grond verdampt minder en de harde laag die soms ontstaat door water te geven wordt gebroken. Mulchen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Geef liefst ‘s morgens vroeg water. Dan is de temperatuurschok het kleinst als er langs boven water gegeven wordt en blijft het gewas niet te lang vochtig. ‘s Avonds laat water geven kan ook met dit zeer warme weer. De planten zullen hoe dan ook niet lang nat blijven.

Maar geef geen water overdag! De kans op bladverbranding is te groot en heel wat van de watergift gaat onmiddelijk verloren door de sterke verdamping.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen