Infectiekansen voor aardappelplaag in Vlaanderen zijn maximaal

Wat vooraf ging op zaterdag 24/06 : Er is veel regen gevallen op zondag 25/6 en maandag 26/6. De infectiekansen voor aardappelplaag worden dan ook optimaal. Er was een lange bladnatperiode met relatief hoge temperaturen. Ook de tomaten geteeld in open lucht kunnen nu zeer makkelijk geïnfecteerd worden. Ook hier is behandeling aangewezen.
Vraag advies in uw professioneel (tuin)centrum omtrent de te gebruiken producten. Gebruik best een afwisseling van twee producten, liefst één met preventieve werking en één met terugwerking (moderne middelen). Hou er rekening mee dat niet alle producten gebruikt voor aardappelen ook mogen gebruikt worden in tomaten. Voor België(!) vindt u in dit bericht een opsomming van mogelijke middelen bij aardappelen.

Zoals u merkt uit de onderstaande citaten van het PCA is het juiste tijdstip van bestrijding ook belangrijk.


Hierbij een uittreksel en synthese uit de recente waarschuwingen van het PCA

Geschiedenis en evolutie van de aantasting gedurende de vorige weken.
Er zijn enkele nieuwe aantastingen sinds 20 juni. In de week van 12 juni werden geen nieuwe aantastingen gemeld of waargenomen, wat te verklaren is door de periode zonder infectierisico van 2 tot 13 juni.

Sinds begin vorige week (week 19 juni) werden enkele nieuwe aantastingen gezien; in een aantal gevallen gaat het om één of enkele aardappelstruiken die volledig door plaag zijn aangetast, wat wijst op een latent geïnfecteerde poter als bron. Een eerste verspreiding - wat blaadjes aangetast in een straal van enkele meters rond deze bron - werd reeds waargenomen.

Nieuwe - lichte - infectiekansen deden zich vorige week voor op woensdag 21 juni in een beperkt aantal meetposten, afhankelijk van een plaatselijke bui en het tijdstip ervan. De ontluiking ervan (dwz. einde incubatie met zichtbare vlekken) wordt verwacht vanaf maandag 26 juni.

Nieuw advies op maandag 26 juni 2006
De twee of drie snel opeenvolgende ziektegeneraties sinds half juni zorgen, tezamen met de talrijke infectiebronnen en de snelle groei van het gewas, voor een sterke uitbreiding van de ziekte in onbeschermd gewas en een hoog risico.
Advies:
in elk geval preventief op vrijdag 30 juni behandelen, indien nodig ook terugwerking gebruiken op dinsdag 27 juni, indien langer dan vijf dagen geleden een behandeling uitgevoerd. In elk geval is een goede bescherming gewenst op vrijdag 30 juni. Nieuwe infectiekansen vanaf deze dag kunnen voor een zeer hoge ziektedruk zorgen. Preventief: een gewoon contactmiddel volstaat in principe, al zal de gewenste regenvastheid afhangen van de weersvoorspelling eind deze week.

Bron PCA.

Meer info over de aardappelplaag

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen