Artisjok telen in Nederland

Artisjok is één van die groenten die niet echt winterhard is. Bretagne is dan ook de uitgelezen streek om deze groente te telen, koele zomers en zachte winters. Misschien dat Etten-Leur net iets te veel het binnenland in ligt opdat de artisjokken een 'elf steden tocht' winter zouden overleven.

Bron: Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie

Begin dit jaar liep tuinder Jan Pertijs uit Etten-Leur in Californië tegen een artisjokkenkwekerij aan. Het leek hem een leuke en makkelijke teelt. Hij maakte vervolgens de rest van het gezin enthousiast en ze besloten om het hier ook eens uit te gaan proberen. Het Amerikaanse zaad van de rassen Matterhorn en Pyreneeën is vervolgens door een Nederlands bedrijf opgekweekt en in mei uitgeplant. Intussen oogst Pertijs bijna een halve hectare met gemiddeld vier tot vijf bollen van de distelachtige planten.

Volgens dochter Nancy zijn de planten ongeveer een meter hoog, en aan de bloemstengel groeien een of meerdere artisjokken. ,,Je moet op tijd oogsten, want als de bol open gaat staan, is hij niet meer geschikt voor consumptie. Met warm weer is dat drie keer per week en nu lopen we twee keer per week door het gewas. De bollen knippen we af met een stuk stengel van vijf of zes centimeter.’’ In eerste instantie verwachtte Pertijs dit eerste jaar door de extreme warmte niet eens te kunnen oogsten van het tweejarige gewas. ,,We hebben wel flink water gegeven en ineens verschenen er een paar weken terug toch artisjokken. Hartstikke leuk joh! ’’ De delicatessenvrucht zetten ze af via de specialtieslijn van The Greenery.

De artisjok blijkt volgens Nancy niet eens geliefd te zijn vanwege zijn smaak, maar meer vanwege de manier van eten. ,,De smaak is te vergelijken met die van asperges, niet zoveel smaak eigenlijk. Maar het is gewoon leuk om ze te eten. Aan de onderkant van de blaadjes zit een wit stukje wat je eruit zuigt. Je kunt het blaadje ook met een dipsaus eten. Gewoon gezellig dus.’’

Volgend jaar verwacht de familie een topproductie te behalen, als het gewas de winter goed doorkomt. ,,Het schijnt een vorstgevoelige plant te zijn, maar dat moeten we dus nog afwachten. Net als hoe de vraag zich gaat ontwikkelen. We zijn voor zover bekend de enige telers in Nederland, dus het is allemaal nieuw. Maar we leren veel en blijven positief naar de toekomst kijken. Het is in ieder geval een grappige teelt en het bevalt tot nu toe goed.’’

 

Tip Lees hier alles over de teeltwijze van artisjok

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen