Stengelaaltje bij ajuin (ui) komt hier en daar voor.

Peter deed op het forum van tuinkrant een oproep in verband met aangetaste uien en sjalot. Na enig onderzoek bleek het om een aantasting door stengelaaltje te gaan. De moeilijkheid die ondervonden werd om de symptomen te herkennen had vooral te maken met het feit dat bij plantuien vrijwel nooit kenmerken bovengronds te zien zijn.
Lees het bericht en probleemoplossing van Peter hier. 

Het openbarsten, melig worden en een onaangename geur zijn enkele symptomen van Ditylenchus dipsaci. Het feit dat ook prei en sjalot er last van heeft en er vorig jaar ook al wat, maar minder, problemen waren is typisch. Prei en sjalot zijn immers familie van ui. En de aaltjesaantasting breidt jaar na jaar uit als er op dezelfde plaats groenten van dezelfde familie geteeld worden.Dit zijn de duidelijke foto’s van aantasting door stengelaaltje die Peter nam.

Klik op de foto’s voor vergroting
stengelaaltje bij ajuin :
Stengelaaltje_uien    Stengelaaltje_ajuin
stengelaaltje bij sjalot
Stengelaaltje_sjalot

Ook op Kennisakker. wordt melding gemaakt van aantastingen door Ditylenchus dipsaci:

Momenteel worden in de praktijk aantastingen waargenomen van stengelaaltjes in ui. Wees verdacht op onderstaande symptomen en ga ziekzoeken in het gewas. Stengelaaltjes veroorzaken kroef of bolbroek in uien en sjalotten. De bladeren blijven klein, gedrongen, broos en zijn blauwachtig van kleur (zie foto).
De bollen zelf zijn vaak voos en gebarsten. Bij zware aantasting vallen planten weg. Vooral bij vochtig en koud weer worden de plekken steeds groter. In de bewaring gaat de aantasting door. Op besmette grond zijn bovengronds in tweedejaars plantuien zelden symptomen te zien, maar er ontstaan wel scheuren in de bolbodem.

Het advies is om de vruchtwisseling te respecteren. Wacht, om te vermijden dat het stengelaaltje zich kan uitbreiden,  minimum vier jaar vooraleer terug te keren met planten van de familie van de Liliaceae. Als er aantasting was door stengelaaltje zal zes jaar een absoluut minimum zijn.

Klik hier voor meer artikels en teeltinfo over ajuin.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen