Meloenen kweken | Wanneer oogsten? Wanneer rijp?

Meloenen zijn rijp als ze een sterk aroma afgeven. Als je ’s morgens de kas binnenkomt dan hoef je niet te twijfelen of er eentje rijp is. De heerlijke geur overvalt je. Dan rest er enkel nog op zoek te gaan naar de vruchten die een barstje rond de vruchtsteel vertonen. Om te vermijden dat het vruchtsteeltje loslaat en de vrucht op de grond valt, oogst u best de vruchten in dit stadium.

De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen. Wikkel een meloen die rijp is bij de bewaring in aluminiumfolie. Zo behoudt hij zijn geur en smaak. En voorkomt u dat andere etenswaren naar meloen ruiken.
Alhoewel, een zelf gekweekte vrucht van een meloen in de huiskamer, dat is toch een uniek parfum die zich het hele huis door verspreidt.
Oogst de meloenen ook niet vroeger dan het stadium van het ‘kleine barstje’. De smaak zal dan absoluut niet zoet zijn.
Trouwens, is het u al opgevallen dat meloenen uit het buitenland weinig geur afgeven. En dat er geen barstje rond de steel te zien is? Deze worden immers in groen stadium geoogst. Hier kunnen we, jammer genoeg, wel spreken van nagerijpte meloenen. Het kan ook niet anders, want rijp geoogst worden zijn ze niet lang genoeg te bewaren om het transport te overleven.
Op de foto (klik voor vergroting)
Meloenen van het Charentais type. Pas geoogst in de kas. Oogstrijp. Let op de barstjes rond de steel. Binnen twee tot drie dagen zijn deze meloenen eetrijp behoren tot de smakelijkste die u ooit gegeten hebt!

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen