Primeur aardappelen uit eigen groentetuin, genieten maar! Ook op de barbecue!
Geen primeuraardappelen uit eigen tuin? Geen nood, er zijn ook ook nog de primeuraardappelen van het keurmerk Flandria. Zelf geteeld of niet, primeuraardappelen, dat betekent puur culinair genieten! (Voor barbecue : klik hier) Je zou ze luxe-aardappelen kunnen noemen, maar eigenlijk zijn primeuraardappelen of nieuwe aardappelen gewoon vroege tot zeer vroege variëteiten van de klassieke piepers. Door teelt onder glas of onder plastic kappen kan men de vorming van de lekkere ondergrondse knolletjes zelfs nog wat versnellen. Toch is het overgrote deel van de productie afkomstig van openluchtteelten.. Onze inlandse primeuraardappelen zijn ook nog een echt seizoensproduct.
Het oogsten start normaal in de eerste helft van juni en hun seizoen duurt normaal gezien tot 15 augustus. Tengevolge van de slechte weersomstandigheden tijdens het voorjaar, worden ze dit jaar wellicht iets langer aangeboden. Primeuraardappelen zijn geen bewaarproducten. Het zijn eerder broze piepers met een soms flinterdunne pel en relatief weinig zetmeel. Ze zijn bedoeld om na het oogsten jong en snel gegeten te worden, bij langere bewaring gaat hun kwaliteit vlug achteruit. Je zou ze een geschenk van de vooruitziende natuur kunnen noemen, want ze overbruggen precies de periode tussen twee seizoenen van de bewaaraardappelen. Vanaf eind mei begint de kwaliteit van de bewaaraardappelen van het vorig seizoen sterk te verminderen en vanaf eind augustus hebben we weer nieuwe bewaaraardappelen.
Geraapt met de hand Primeuraardappelen vind je met een witgele of met een rode schil, . In België komen ze onder andere van de rassen Rode Eersteling, Witte Eersteling, Minerva, Doré en Première. Bij de aanvang van het seizoen zijn ze vaak iets kleiner dan hun bewaarcollega’s, maar sommige halen toch diameter van 50 mm en meer. Vanaf deze grootte mogen ze officieel frietaardappelen heten.
Nooit schillen! Primeuraardappelen worden graag met zachtheid behandeld. Twee gouden regels: nooit schillen vòòr het koken of stomen (en liefst ook niet erna) en niet te lang laten koken of stomen.
Van chef-kok Jan Deceuninck (Le Savarin, Roeselare) leerden we deze smakelijke regel voor de basisbereiding: zet de ongeschilde primeuraardappelen in een pan met koud water en zeer veel Provençaalse kruiden op. Breng het water aan de kook en laat ze slechts de helft van de normale kooktijd van bewaaraardappelen koken. Houd als vuistregel 10 minuten aan, voor dikkere primeurs mag het iets langer. Neem de pan dan van het vuur, maar giet de aardappelen niet af. Plaats de pan onder de koudwaterkraan en laat het water lopen tot al het kokend hete water door koud water is vervangen. Laat de aardappelen in het koude water liggen tot ze helemaal afgekoeld zijn. Op die manier zullen ze nooit barsten. Wil u ze toch warm serveren, warm ze nadien dan nog even op in de oven of de magnetron.
Een jonge en volle smaak
Om volop van de jonge en volle smaak van onze primeurs te genieten, moet u beslist deze tips uitproberen.
- Barbecue: de primeuraardappelen eerst beetgaar laten koken of stomen en ze dan ongepeld in de alufolie wikkelen. Laat ze op een zachte gloed nog een kwartiertje garen. Open de papillot, snijd de aardappel open, bestrooi met zwarte peper van de molen en leg er een plakje hofmeesterboter op
- Lekker eenvoudig: kleine primeuraardappelen kunt u, nadat ze beetgaar gekookt of gestoomd zijn, kort opbakken in boter (beter nog: in reuzel of in olijfolie) en ze net voor het serveren mengen met een royale hoeveelheid vers gehakte tuinkruiden
- In aardappelsalades: laat de aardappelen koken of stomen en dan helemaal afkoelen, snijd ze in partjes of blokjes en meng ze met verse tuinkruiden en een vinaigrette of een mayonaise.
- Gastronomisch: hol wat grotere exemplaren, na het koken of stomen, uit en vul ze met een koude of warme vulling: vis- of vleessalade, groentestoofsel, blanquette (van kalfsvlees, vis of gevogelte), harde kaas (even laten gratineren)…of kaviaar!
- Heerlijk bij vis: laat kleine primeuraardappelen koken. Snipper 5 ansjovisfilets fijn en laat deze inkoken in room. Meng het roommengsel met de aardappeltjes
(Bron : Lavamail, Flandria Nieuwsbrief
Bekijk nog tips over Groenten op de Barbecue.