Aardappelen : Temperaturen boven 30 graden zijn heel schadelijk!

Eduard Empsen en Magdalena Merckx hebben al meer dan dertig jaar een aardappelbedrijf in Vissenaken. Ze hopen dat het snel gaat regenen en dat de temperatuur onder de dertig graden blijft. "Anders wordt het fataal voor de oogst", klinkt het.

Ook aardappelteler Michel Renders uit Hoeleden hoopt dat er snel een einde komt aan de droogte. "Als de aarde warmer is dan dertig graden, valt de groei van de aardappelen stil", legt Michel Renders uit. "In dat geval dreigt een tekort aan frietaardappelen omdat de knollen niet groot genoeg worden".

Toch is de situatie voorlopig nog niet dramatisch, zegt Eduard Empsen. "Zolang de temperaturen onder de dertig graden blijven, kan de oogst nog goed komen. De aardappelen zijn nog in bloei en de knollen kunnen nog even op reserve leven. Maar als we nog twee dagen hogere temperaturen krijgen, wordt het fataal. Dan moeten we veel geld steken in het selecteren van de goede aardappelen, waardoor de prijs verder de hoogte in gaat". Uit VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen