Courgettes groeien als kolen | Tijdig oogsten.

CourgettemandjeCourgettes zijn op hun best als je ze niet al te groot laat worden. En toch zorgt dat soms voor verrassingen. Een paar dagen en de courgettes passen al lang niet meer in een grote groentekist. Ook al heb je een paar dagen geen courgettes nodig, of ligt er een enorme voorraad op verwerking te wachten, toch blijf je beter oogsten. Waarom? Al eens zo'n plant met een joekel van een courgette eraan bekeken? Nieuwe, jonge courgettes zijn er niet te bespeuren. En de plant ziet er danig van af. De kans op meeldauw neemt bij zo’n verzwakte plant dan ook zienderogen toe. Wie niet blijft dooroogsten kan later dus ook geen kleine, jonge courgette meer oogste. Bij warm weer is om de twee dagen oogsten dan ook een minimum om een jonge, actieve plant te kunnen behouden. Wat doe je ermee? Wel, je kan er een goed doel mee steunen! Zo staat het in het Eindhovens Dagblad.

Gratis courgettes voor de Nierstichting KNEGSEL – ’Courgette, voor een vrijwillig bedrag voor de Nierstichting’. Deze tekst, met eronder een kistje onbespoten courgettes, voor het huis van Maria Wouters-Hendriks aan de Oeyenbosch in Knegsel was vorig jaar goed voor een donatie van zeshonderd euro ten bate van de Nierstichting. Maria Wouters-Hendriks showt haar courgettes aan de Oeyenbosch in Knegsel. Wouters begon er vier jaar geleden mee. „……. Vier jaar geleden hoorde Maria Wouters van iemand dat ze ergens langs de weg gratis een courgette kon meenemen. „Ik dacht: dat is het! Wij hadden toen pompoenen over. Die kweken we om ons erf ermee te verfraaien. Ik zette de pompoenen en enkele courgettes aan de straat met een bordje erbij dat ze gratis mee te nemen waren.“ „Maar mijn zoon vond dat maar niks. Hij bracht me op het idee om er een goed doel aan te verbinden. Toen heb ik een bordje bij de courgettes gezet met de tekst: gratis, maar wilt u toch iets geven, dan is het voor de Nierstichting. De pompoenen zijn gratis. Ik hoopte op een opbrengst van vijftig euro, maar het werden er ruim honderd.“…… Lees het volledige artikel in het Eindhovens Dagblad.
Er worden blijkbaar nogal wat courgettes langs de weg gezet, want dit staat in de BN/DeStem:
Courgettetijd Dinsdag 1 augustus 2006 - Je kunt ze bakken, grillen en je kunt er zelfs soep van koken. Kees de Rooij krijgt ze niet meer weggegeten en heeft zijn courgetteoogst daarom maar aan de straat gezet. Gratis af te halen aan de Vaartweg in Oudenbosch. ‘Ik had in het voorjaar wat plantjes in de moestuin gezet, maar dat werd niet veel. Dus had ik er nog wat extra gezaaid. Ik heb nou een plant of tien staan. Ze groeien als kool en razendsnel. Dat zal wel met het warme weer van de laatste weken te maken hebben. Als ze de ene dag nog maar tien centimeter zijn, zijn ze een dag later al twintig centimeter en de derde dag al 35 centimeter. We eten ze graag hoor, maar elke dag is een beetje overdreven. Ik verwacht zeker nog tot eind augustus voorraad te hebben. Ik vond het zonde om ze weg te gooien. Dus daarom stel ik ze maar ten dienste aan de gemeenschap’, lacht De Rooij. ( uit BN/DeStem.)
Courgettes kweken? Hoe doe je dat?

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen