Vergeten groenten : heilig boontje (bonen)
Vandaag een artikel in http://www.bndestem.nl over "Boomspinazie en Heilige boontjes"
Wel eens boomspinazie gegeten? Ooit een heilig boontje of een brave Hendrik geproefd? En hoe bekend is de smaak van haverwortel en Bredase put? Deze vergeten groenten prijken vanaf september op de menukaart van restaurant Wolfslaar.
Het naburige Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef kweekt de gewassen op in de moestuin. „Verser kan dus niet“, zegt Ton Pinxten, mededirecteur van het landgoed.
Het MEC stond zaterdag in het teken van de Nationale Zaaidag. Landgoed Wolfslaar zorgde voor de ambiance. Pinxten plantte een aantal boontjes in een grote pot.....
......„Wij hebben ons verdiept in de historie van het landgoed. Behalve de moestuin willen we ook de kruidentuin terugbrengen. We zoeken naar authenticiteit in onze gerechten en op dat gebied kan het MEC veel voor ons betekenen“, zei Pinxten.
Lees verder in het artikel in BN/DeStem
Het heilig boontje behoort tot de groep van de droogbonen. Droogbonen zijn hardschillige bonen, waarvan de volgerijpte en gedroogde zaden kunnen bewaard worden en later gekookt gegeten.
Als uitleg over het heilig boontje vinden we op de website van het MEC:
Het Heilig Boontje is een witte boon met een aantal bruine vlekken. De tekening op het Heilig Boontje doet denken aan een biddende Maria en is daarmee de naamgever van de boon.
Op de website van www.vergeteneten.nl lezen we waarom de boon ook adelaarsboon genoemd wordt:
De boontjes groeien in 16 cm lange peulen en kunnen droog of vers worden gepeld. Jonge boontjes kan je gedopt eten. Ronde witte boontjes met rondom het naveltje een rood-bruine tekening in de vorm van een lofprijzende engel of een roofvogel, net wat je er in wilt zien….! De structuur is zacht en de smaak gaat richting tamme kastanjepurée. Lage plant.
De boon is ook gekend als soldatenboon lezen we op de website van www.dekooktips.com
Soldatenbonen hebben rond het oog (de plek waarmee ze aan de peul vastgezeten hebben) een tekening, die - met enige fantasie - doet denken aan tinnen speelgoedsoldaatjes uit de 18e eeuw (met zo'n rare helm met pluim er op).Engelstalige benamingen zijn Dove of Spread Eagle maar vooral European soldier beans
De tekening blijft na koken behouden, maar de bonen moeten erg voorzichtig gekookt worden, ze splijten makkelijk (en vallen dan uit elkaar).
(klik hier om de afbeeldingen van deze bonen te zien)
Tenslotte nog enkele Franse benamingen van deze boon, waar deze variëteit ook heel goed gekend is.
Saint-Sacrement
St-Esprit à œil rouge
Nombril de bonne soeur (Afbeelding in groen stadium)
Deze bonensoort kan geteeld worden als alle andere bonen van de soort Phaseolus vulgaris, meer info is terug te vinden in het uitgebreide artikel over de teelt van bonen.
Labels: bonen