De groentetuin van Singraven houdt open dag

Op het landgoed Singraven, in Twente, ligt biologisch tuinbouwbedrijf ‘De Witte Raaf’, De Witte Raaf levert biologische groente, fruit (en enkele specialiteiten) tot bij de keukendeur van de klant, die waarde hecht aan kwaliteit, variatie en smaak.

Barbara Roessingh van De Witte Raaf, de groentetuin van landgoed Het Singraven is helemaal in de bonen. Ter gelegenheid van de open dag op zondag 18 juni is de ‘boon’ een hoofdrol toebedeeld. Dertien bonensoorten staan centraal: van rare snijbonen tot- heilige boontjes.
Op de open dag zijn niet alleen alle dertien bonensoorten te zien met hun naam en toenaam, ook is er van alles te beleven, te doen, te leren en vooral te proeven. In het Witte Raaf-spellenkabinet ontdekken bezoekers spelenderwijs hoe het zit met de biologische boontjes van De Witte Raaf. Ook het groot kwartetspel der Nederlandse groenten is op deze dag te spelen én te bestellen voor thuis. Al kwartettend komt een keur aan gezegden en spreekwoorden over groente voorbij. De spreekwoorden en hun bijbehorende groente zijn ook in een wandeltocht over het land terug te vinden.
‘Wie kent niet de uitdrukkingen rare snijboon, in de bonen zijn of ergens je boontje op weken... Die laatste is inderdaad minder bekend, die betekent: ergens vast op rekenen!’, doceert Barbara Roessingh.
‘Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven van onze beeldende voedingstaal. Niet zo gek als je bedenkt dat eten een eerste levensbehoefte is. Smaak is daar een wezenlijk onderdeel van en smaak vaart wel bij afwisseling. Verandering van spijs doet eten, luidt het spreekwoord. Daarom staan er deze zomer dertien soorten bonen in onze groentetuin. Elke soort heeft z’n een eigen spreekwoord. En dan houdt het niet op bij ‘je eigen boontjes doppen’.
Een van de soorten heet heilig boontje en laat nou op het boontje duidelijk een engeltje te zien zijn. Het heilige boontje uithangen krijgt zo ineens een betekenis.’
Barbara betreurt het dat de diversiteit aan groenen de laatste eeuw schrikbarend achteruit is gegaan. ‘Diversiteit was ook sterk aan de streek verbonden en elk deel van Nederland had zo z’n specialiteiten.Vandaag de dag zijn we voor onze voedselvoorziening aangewezen op maar heel weinig gewassen: minder dan dertig plantensoorten leveren 95 procent van alle voedsel op de wereld. In de afgelopen eeuw zijn 250.000 plantensoorten verloren gegaan en heeft Amerika 93 % van zijn soorten landbouwproducten zien verdwijnen, in Europa is dat bijna 85 %. In de groentetuin van Singraven is een omgekeerde beweging zichtbaar. Niet alleen staan daar vele soorten op de akker, zowel ‘gewone’ als historische rassen. Ook is er een samenwerking met diverse organisaties om de biodiversiteit buiten in de natuur én op het bord te vergroten.
De open dag op De Witte Raaf, de groentetuin van Singraven, is op zondag 18 juni van 11.00- 17.00 uur.

Bron : TC Tubantia.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen