Een nieuwe groente in de winkel: de BIMI™

BimiLees ook nog wat extra info in het artikel Nieuwe groente vandaag in de groentewinkel.
De nieuwste groentehype Bimi is vanaf 23 juni in Nederland. Maar het blijkt dat deze groente nu al in Delhaize (België) verkrijgbaar is. Er wordt ook gemeld dat deze groente nu al geweldig populair is in Groot-Britannië, maar voorlopig kan ik niks vinden op het Engelstalige web. De zoekterm bimi met engelstalige trefwoorden geeft heel andere resultaten. Misschien vindt u iets? Klik dan onderaan dit bericht op Reageren, Vragen.

Eerst een synthese dan maar van wat ik vond op de websites van Delhaize en AGFdetailhandel. Uit foto’s en beschrijvingen meen ik af te leiden dat dit een commerciële vorm is van de spruitbroccoli of aspergebroccoli. Ook de twee schaarse afbeeldingen die ik ervan vond doen in die richting denken.

Bimi lijkt op broccoli, maar is langer, eleganter, en slanker van vorm. Het smaakt milder en is zoeter dan de traditionele broccoli en kent een licht peperige smaak. De groente kent een zeer hoge gehalte aan gezondheidsbevorderende stoffen (glucosinolaten) en andere essentiële voedingsstoffen.

De jongste telg uit het huwelijk van de broccoli en de Chinese kool, de bimi, bevat alle kwaliteiten en smaken van zijn ouders. Hij heeft een delicate textuur en je eet hem helemaal, van kop tot teen. Zacht van smaak, maar met een subtiel, pittig kantje. Hij werd al eerder ontdekt door de Engelsen, die er dol op zijn. Je maakt de bimi klaar in de wok, in de stoomkoker of je blancheert hem in licht gezouten water. Lekker op zijn eentje, maar ook in combinatie met andere groenten als garnituur bij vlees en vis. Te koop bij Delhaize in schaaltjes van 200 g.

Bimi kan, in zijn geheel, zowel rauw, geblancheerd in de magnetron als gekookt gegeten worden. Rauw gegeten is het knapperig met een peperige smaak en bijzonder geschikt voor de verwerking in een salade. Indien Bimi geblancheerd wordt, vormt het de perfecte dip voor houmous-mouce (een mouce van gemalen kikkererwten en sesampastazaad). Wordt gekozen voor de magnetron, dan is deze in anderhalve minuut gaar, zodat de knapperigheid bewaard blijft. Voor een snelle en makkelijke bereiding, wordt Bimi gekookt. Koken zorgt ervoor dat de peperige smaak behouden blijft, maakt de steel zacht en versterkt de groene kleur; de ideale groente om een schotel op te vrolijken. . De nieuwe groente Bimi wordt vanaf 23 juni exclusief bij de groenteman verkocht.

Update Ondertussen wordt het al wat duidelijker, dankzij de reacties van Iwan van Vliet (van www.agfdetailhandel.nl)
Voor meer informatie over Bimi: www.bimi.eu.com of www.tenderstem.com Het Engelse woord voor Bimi is Tenderstem. Dat is de reden waarom er niets in de Engelse media op het woord Bimi wordt gevonden.
en van René Baan van de firma Bakker & Leenheer
Op engelstalige sites is niets te vinden over Bimi omdat het in Engeland Tenderstem wordt genoemd. Als je hiernaar zoekt vindt je veel info. Vandaag 22 juni is de eerste zending Bimi in ons bedrijf gearriveerd. www.bakkerenleenheer.com

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen