Aardbeien later maar smaakvoller

aardbeiHet is al meer dan een maand gespreksonderwerp nummer één : de late lente. Na een donkere februarimaand volgde een koude maand maart. En in april hebben we nog niet één dag gehad met een temperatuur boven de 15 graden. (zie blog Paul en Daniel, te koud). Enkel einde maart was er een periode met warme nachten.

Dat betekent nog helemaal niet dat dit de kwaliteit en de kwantiteit van de plantaardige productie negatief zal beïnvloeden. Immers, groenten die rustig doorgroeien oogst je later,  maar zullen minstens evenveel opbrengen en zijn lekkerder. Dat lezen we ook in het bericht Aardbeien hebben twee à drie weken vertraging op VILT.

Bij teler Hilde Van de Vijver (25) uit Melsele zijn er momenteel alleen nog maar groene aardbeien te zien. "Volgend weekeinde kan ik misschien al een eerste kistje vullen", zegt ze. "Maar dan zal ik goed moeten zoeken. De bedrijfsgilde had me gevraagd of ik al aardbeien had om aan de koning te bezorgen, maar dat is dus niet gelukt. Normaal gezien zouden we rond deze tijd wel al kunnen oogsten. Het warme najaar en het koude voorjaar hebben echter stokken in de wielen gestoken".
"In de serre kun je het klimaat wel een beetje nabootsen, maar je mag dat niet teveel forceren. Ik verwacht dat ik over een tweetal weken volop kan oogsten. Voor aardbeitelers die geen serres hebben, zal dat zeker nog een maand later zijn", aldus Van de Vijver.

Ondertussen swingen de prijzen nog de pan uit. Op de veiling kost een kilo aardbeien nu 8 euro. In de supermarkt betaal je voor een halve kilo al gauw zo'n 5 euro.
(update 14/04 : aardbeien zijn niet duur : zie  Aardbeien later maar smaakvoller )

"Het gevolg van deze situatie is dat er over enkele weken plots een piekmoment zal zijn", aldus De Ryck. "Als het buiten warmer wordt, zijn alle aardbeien tegelijkertijd klaar en is er een te grote aanvoer. Daardoor zullen de prijzen ineens spectaculair dalen, maar gelukkig is er dan nog de export. Door het verlate seizoen zullen de aardbeien ook enorm lekker zijn".

Lees alles over de teelt van aardbeien.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen