Aardappelen die slank maken?

Het artikel dat woensdag in Metro verscheen en dat berichtte over de ontwikkeling van een calorie-arme aardappel is toch wel uit zijn context gerukt. Als je de originele artikels uit de Engelstalige pers leest dan wordt het een ander verhaal. De Engelse artikels verschenen nadat de website van de Engelse firma die de Vivaldi aardappel promoot het nieuws doorstuurde naar de media.
(Meer informatie:Artikels in Daily Telegraph | Daily Mail |www.channel4.com|www.thesun.co.uk|www.bbc.co.uk en op de website van de Vivaldi aardappel)
Volgens deze Engelstalige artikels en volgens de website is deze aardappel met de naam "Vivaldi" al vijf jaar op de markt. Het aardappelras werd ontwikkeld en staat bekend om zijn boterachtige smaak. Pas nu werd door een volledige ontleding van de voedingswaarde van deze aardappel bekend dat deze veel minder calorieën bevat dan sommige andere soorten aardappelen. Ook voor de firma die de Vivaldi aardappel promoot kwam dit als een absolute verrassing. Het zou dus heel goed kunnen dat er nog aardappelrassen zijn die veel minder calorieën bevatten. Maar zover ik weet is daar nog nooi studie naar gedaaan. Zo kun je nog eens vaststellen hoe sommige persartikels aangepast worden om het bericht wat "aantrekkelijker" te maken.

Ook in Nederland wordt Vivaldi geteeld , zie de rasbeschrijving op deze pagina!

Vivaldi is dus geen 'nieuw ontdekt' aardappelras, men heeft enkel gevonden dat de caloriewaarde van dit ras lager is dan het gemiddelde bij aardappelen.

Hieronder staat het artikel uit Metro.

Na negen jaar onderzoek hebben Britse wetenschappers een nieuwe aardappelsoort ontwikkeld die slechts half zo veel calorieën telt als andere soorten. Een Vivaldi-aardappel van 170 gram telt amper 128 calorieën. Daarmee heeft de aardappel een caloriewaarde die 33 tot 56 procent lager ligt dan bij een gewone patat. Volgens de telers verschilt het aantal vitamines en andere voedingswaarden niet van andere soorten.
Aardappelen hebben vaak de naam dikmakers te zijn. "Nochtans ten onrechte", zegt Hilde De Geeter van het Nutrition Information Center (NICE). "Aardappelen zijn een bron van zetmeel en veel mensen denken dat zetmeel, en dus ook de aardappel dik maakt".
Eén gram zetmeel levert slechts 4 kcal op, terwijl 1 gram vet 9 kcal bevat. Deegwaren of rijst bevatten zelfs bijna tweemaal zoveel calorieën als een portie gekookte aardappelen. "De manier waarop de aardappelen bereid worden, kan wel heel wat extra calorieën opleveren", waarschuwt De Geeter.


Het is dan ook jammer dat gereputeerde kranten daags nadien het ongenuanceerde bericht uit Metro overnemen zonder de originele Engelstalige bronnen te raadplegen.(zie dit bericht in het Nieuwsblad en dit bericht in het HLN)

Update 12/02/2006 : Vivaldi is alvast niet het enige ras met minder calorieën, op de website van HZPC, producent van pootgoed en van het aardappelras Vivaldi staat het volgende:
Vivaldi is niet het enige ras met minder calorieën. Ook HZPC's Adora, is onder de merknaam SunLite® bekend geworden in met name Noord-Amerika als de 'low carb potato'.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen