Oude groenterassen contra hybriderassen

In het artikel 'De zaadhandel klaar voor een nieuw seizoen' sprak het tijdschrift moestuin met de vertegenwoordigers van vijf belangrijke Nederlandse zaadhuizen die leveren aan de hobbytuinder. Rob van der Voort van Van Hemert, Chris Douwes van De Bolster, Ton Vreeken van Vreeken's Zaden, Bauke Beukens van Garant Zaden en Henk van der Wal van de gelijknamige zaadhandel namen deel aan het gesprek. (update : het artikel is niet meer te lezen op de site voor niet-abonnees)

De discussie van oude tuindersrassen tegenover hybriderassen kwam daarbij ook aan bod. Zoals u weet ben ik persoonlijk voorstander van zoveel mogelijk nieuwe rassen (en dus dikwijls hybriderassen) te gebruiken. Daarbij is de oogstzekerheid de belangrijkste motivatie. Natuurlijk zal er ook een opbrengstverhoging zijn, maar dat is voor de hobbytuinder van minder belang. Oude rassen zijn wel interessant indien ze specifieke kenmerken hebben die je niet in de tegenhanger bij de hybriderassen terugvindt. Wie dus variatie wil brengen, zowel wat vorm, kleur al soortenrijkdom betreft zal kiezen voor oude (vergeten) rassen én hybriderassen.
Wat de vertegenwoordigers van de zaadhuizen erover denken leest u hieronder (overgenomen uit artikel uit De Moestuin)
Rob van der Voort

Nieuwe rassen (hybriden en zaadvast) zijn oogstzekerder dan veel oude rassen,maar ze hebben soms ook een nadeel: alles is in één keer oogstbaar. Oude rassen hebben een onder meer een eigen smaak, kleur en vorm die liefhebbers terecht opprijs stellen. Indien de verschillen tussen nieuw en oud minimaal zijn dan is het beter om voor een nieuw ras te kiezen vanwege de betere resultaten.
Bauke Beukens

De belangstelling neemt af, steeds meer moestuinders gaanover op hybriderassen hoewel die steeds duurder worden, ook in vergelijking metde oude, zaadvaste rassen. Lang niet alle hybriderassen moeten in een keer geoogst worden. Bijvoorbeeld van de hybridespruiten op mijn tuin oogst ik maandenlang.

Chris Douwes
Het blijft bij ons een kleine markt. Met een oud ras savooiekool, Bloemendaalse Gele, hebben we goede ervaringen. Het ras was bijna verdwenen maar is nu weer volop verkrijgbaar. En terecht, het is een bijzonder lekkere kool.Wat bij ons ook belangrijk is: vinden we een product leuk. Als dat het geval is zijn we gauwer geneigd om het in ons assortiment op te nemen.
Henk Van der Wal
Er zit weinig groei in ... Het instand houden van oude rassen heeft iets te maken met ideologie maar het is nog maar de vraag of zo'n kleine markt rendabel is.
Ton Vreeken

We hebben heel veel oude rassen, de term 'Vergeten Groenten' hebben wij niet voor niets gedeponeerd. Wij merken een groeiende belangstelling voor dat soort rassen. In onze winkel hangen meer dan duizend soorten groenten, we timmeren veel aan de weg en halen ook de pers.


U kunt het volledige interview lezen op http://www.moestuin.nl/ , volgende onderwerpen komen er aan bod : Belangstelling gestegen? Nostalgie naar oude rassen? Toppers in de verkoop? Interactie met de moestuinbezitters?
Wat is uw ervaring met oude groenterassen tegenover hybriderassen? Laat het weten via de link hieronder Reageren? Vraag stellen?

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen