Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zondag, februari 05, 2006

Bladgroenten in de kas?
Vang de weersovergang op.

De hele week is de zon al niet meer te zien. Ook in de kas blijft het dan koud en vochtig. Maar ondertussen zijn we in de maand februari aanbeland. Alhoewel februari op de tweede plaats komt wat betreft de laagste buitentemperaturen is dit in de kas helemaal anders. De kracht van de zon is ondertussen fel toegenomen. Wist je dat de zon in februari vijf maal zoveel energie aanbrengt als in december? De dagen zijn langer en de zon staat ook hoger aan de horizon.

Als het één van de komende dagen zonnig wordt zal er in de kas een grote klimaatsovergang plaats vinden. Nadat de temperatuur een hele tijd niet veel hoger kwam dan 5 tot 10°C overdag zal dit dan plots richting 20°C gaan. Voor groenten zoals veldsla, peterselie, winterpostelein en slasoorten die in de kas staan is dit (tijdelijk) te veel. De wortels zitten in de koude grond en kunnen de plotse verdamping niet bijhouden.

Daarom dit advies : als een lichtrijke dag voorspeld wordt na een donkere periode, maak dan de eerste dag 's morgens het gewas nat. Wilt u dit niet doen wegens de kans op aantasting door shimmelziekten, dek dan het gewas de eerste zonnige dag af met krantenpapier.
Luchten kan ook. Maar doe dit dan wel voorzichtig. Wacht niet tot het 20°C is in de kas om te gaan luchten. Dan is er een te grote vochtschok door koude, droge lucht die binnenkomt. Beter is 's morgens al de ramen zo'n 10% open te zetten aan de luwzijde. Streef de eerst dag naar een temperatuur van maximaal 15°C.

Al deze technieken zijn er op gericht de plotse overgang wat te temperen en hoeven dus niet altijd toegepast te worden.

Lees ook het artikel
Vorst in de kas eind februari, wat nu?

Labels: ,

zondag, april 03, 2005

Vroeg in het voorjaar peterselie oogsten

Klik op de foto's om detail te zien.
Gladbladige peterselie of bladpeterselie is minder gekend als de krulpeterselie. De smaak is aromatischer en de groeikracht is groter waardoor de teelt eigenlijk iets makkelijker is dan deze van krulpeterselie. Je kan al vroeg in het voorjaar peterselie zaaien, maar om de teelt te overwinteren zaai je begin augustus zodat de plantjes eind augustus de grond in kunnen.

Nog hetzelfde najaar kan er al geoogst worden door regelmatig blaadjes te snijden of te plukken. Tijdens een zachte winter loopt de oogst gewoon door. Na de winter is er een flinke hergroei waardoor je al vanaf het vroege voorjaar verse peterselieblaadjes kan oogsten. Vanaf de maand mei zal de peterselie bloeien waarna de plant zal afsterven.

Krulpeterselie kan ook gedaan worden als winterteelt, maar dan best met een bescherming (bijvoorbeeld plastic tunnel). Zaai in augustus in de tunnel of plant begin september. Tot in mei kan je dan regelmatig peterselie oogsten.

Labels:

woensdag, november 10, 2004

Uitkijken voor valse meeldauw bij peterselie

klik op de foto's voor vergroting

Laat u niet verrassen door het mooie groene gewas dat je momenteel bij de peterselie ziet. Als je wat dichterbij gaat kijken is het goed mogelijk dat je wit schimmelpluis ziet op de onderkant van het blad. Als je deze schimmel zijn gang laat gaan zullen veel bladeren spoedig geel verkleuren.
Sedert eind oktober werd al op verschillende plaatsen Plasmopara nivea of valse meeldauw bij peterselie vastgesteld, bij aanplantingen onder plastiek en in open lucht
Zowel bij de gekrulde peterselie (foto links) als bij de gladbladige peterselie (foto rechts) zijn symptomen opgemerkt. Het betreft hier dus ook een schimmel die behoort tot de groep van de wierzwammen (Oömycetes), zoals al vermeld in het bericht over witte roest bij broccoli.
De kenmerken van de schimmel zijn heel typisch, namelijk wit schimmelpluis aan de onderkant van het blad, gele vlekken aan de bovenkant. Bij krulpeterselie zie je de aantasting ook aan de bovenkant, dit is natuurlijk te wijten aan de typische groei van het blad. Het zachte najaar heeft de ontwikkeling van de schimmel sedert half oktober duidelijk bevordert. Bij de teelt in de kas moet er steeds voldoende gelucht worden om het gewas iedere dag droog te krijgen.
De schimmel Plasmopara nivea komt voor bij alle leden van de schermbloemenfamilie (Apiaceae) . Op deze internetpagina vind je nog foto's van aantastingen bij wortelen en bij pastinaak.

Lees hier meer over deze typische najaarsschimmels

Labels:

donderdag, oktober 14, 2004

Pythium bij peterselie

Volgens het POVLT was er dit jaar opvallend veel peterselie die last had van een ongelijke stand. Dit betrof Pythiumaantasting. Alles wat de groei van de plant afremt is bevorderlijk voor een Pythiumaantasting. Te koude en te natte grond zijn mogelijke oorzaken. Maar ook een te droog perspotje bij het uitplanten. Te grote planten ondervinden meer wortelbreuk en dit bevordert eveneens de aantasting van Pythium. Als er problemen optreden door ongunstige groeiomstandigheden dan zal chemische behandeling dikwijls niet goed werken.

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen