Roodloof heeft nu ook Flandria kwaliteit.

Vrijdag 4 februari werd op de Mechelse Veilingen in Sint-Katelijne-Waver voor het eerst roodloof van het keurmerk Flandria verkocht.

Teler Geert Mortelmans van WITMO is tot nu toe de enige teler die roodloof met Flandria-kwaliteit aanleverde op de Mechelse Veilingen. Tien jaar geleden trachtte zijn vader het reeds te introduceren, maar de resultaten bleven onder de verwachtingen en de kroppen vielen veel te klein uit.

In november 2005 probeerde zoon Mortelmans het opnieuw met het ras "Redoria", een sterk ras dat heel het jaar geproduceerd kan worden. Naast de klassieke witloofproductie wil Mortelmans op kleine schaal met de productie van de roodloofteelt doorgaan tot juni 2006.

De rode slasoort radicchio en witloof behoren tot dezelfde familie, waardoor het mogelijk is om te kruisen en tot roodloof te komen. Het roodloof heeft dezelfde groeicondities nodig en wordt dan ook samen met het klassieke witloof geproduceerd. De structuur van roodloof wijkt lichtjes af van dat van witloof en heeft minder, maar wel langere blaadjes.

Op het vlak van de smaak zijn er weinig verschillen. Roodloof brengt wat kleurrijke variatie op het bord, wat het product zeker kansen biedt in restaurants en op feestelijke gelegenheden thuis. Men moet echter opletten bij de bereiding, want de kleur kan sterk verminderen bij het koken. Een betere garantie op kleurbehoud is bereiding met stoom of in de microgolfoven.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen