www.plantaardig.com
 

Radijs en rammenas, een mooie variatie aan vormen en kleuren


 

Radijs, daikon, rettich en rammenas  zijn  variŽteiten van de soort Raphanus sativus. Bij iedere variŽteit is er een mooie variatie aan kleuren en vormen. De uitwendige kleuren zijn rood, wit of een combinatie daarvan. Bij winterrammenas is de uitwendige kleur zwart. Van binnen zijn ze allemaal wit. Soms zijn de wortels kegelvormig, soms zijn ze rond. Het eetbare deel, de knol, is een verdikking van het stukje stengel tussen wortel en kiemblaadjes. De teelt stelt weinig eisen. Zomerse temperaturen en droogte (bij radijs) kunnen,  net zoals de koolvlieg, de teelt dwarsbomen. Op lichte grond is het  makkelijker om lange, rechte rammenas of daikon te oogsten. De soort Raphanus sativus behoort tot de familie van de kruissbloemigen (Brassicaceae), waartoe ook alle koolsoorten behoren. Daar moet terdege rekening gehouden mee worden bij de vruchtafwisseling.

 

Radijs en zomerrammenas wordt meestal rauw verbruikt, bijvoorbeeld in salades. Maar rammenas kan ook worden gekookt of gebruikt in roerbakschotels. In de Aziatische keuken is de daikon heel populair. Zomerrammenas heeft een sterkere smaak dan radijs. Zwarte winterrammenas is pittig en peperachtig.

 

Radijs

Afhankelijk van het ras kunnen de knollen bij radijs wit, rood, roodwit en roze zijn, maar van binnen zijn ze allemaal wit. De knol kan rond, kegelvormig of halflang zijn. Oorspronkelijk was radijs een voorjaarsgewas.ís Zomers ontstaan door de warmte snel voze radijzen  en zijn er meer problemen met aardvlooien en koolvlieg. Voor een zomerteelt zou u dan toch zeker halflange of lange variŽteiten moeten kiezen.

Zomerrammenas

 
Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich, die  hier werd overgenomen. De lengte van de wortels is 20-30 cm. Er worden ook rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. Wordt gezaaid van april tot juli.

Daikon

 Is een Japanse selectie  van de zomerrammenas. De plant groeit zowel bovengronds als ondergronds veel sterker uit dan de gewone rettich. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50 cm. Heeft in ons klimaat een sterke schietgevoeligheid. Door gebruik te maken van rassen die ongevoelig zijn voor schieters kan toch al vroeg in het seizoen worden geteeld.

Winterrammenas

Dit is de zwarte, ofwel lange ofwel ronde winterrammenas. Ze zijn uitstekend geschikt om te bewaren. Heeft een korte uitzaaiperiode tussen eind juni en begin augustus om te oogsten voor de winter als bewaargroente.

Al deze soorten houden van een lichtere, humeuze, vochthoudende bodem. Zo ook voor rammenas, waarvan de penwortel vrij door de grond moet kunnen dringen om mooi recht en gaaf groeien. Diep bewerkte  grond is dan nodig.

Een zonnige standplaats is gewenst. Zo bekomt u korter loof en mooiere wortels.

Voor de vruchtafwisseling worden ze best opgenomen in het perceel van de koolgewassen en niet in het perceel van de wortelgewassen. Bij de kortere radijsteelt zijn er minder problemen met ziekteoverdracht

Radijs hoeft geen aparte bemesting. Ook rammenas heeft over het algemeen voldoende met de bemesting gegeven aan de voorteelt. Let op met stikstof in verband met overdadige loofgroei. 
Er wordt steeds ter plaatse gezaaid. Zaai ronde radijzen niet te diep (0,5cm), lange radijzen en rammenas zaait men iets dieper. Rammenas wordt veel wijder gezaaid dan radijs. Dikwijls wordt radijs als tussenteelt of markeringsteelt bij traaggroeiend of traagkiemende gewassen uitgevoerd.

Water geven in droge periodes is noodzakelijk. Warmte  en droogte veroorzaken voosheid en taaiheid. Ook wordt de aardvlo er wat mee afgeschrikt

Omwille van koolvliegproblemen wordt rammenas wordt best onder gaas geteeld. De kans dat uw radijzen in de zomerteelt  of de zomerrammenas niet aangetast worden door koolvlieg  is onbestaande. Insectengaas is hier een oplossing.

Radijs en zomerrammenas moet u tijdig oogsten om voosheid te vermijden. Draai het loof af als u ze nog een tijdje in de koelkast wil bewaren, de verdamping is dan minder. Winterrammenas kan lang bewaard worden in een bak met vochtig zand.

Voosheid betekent dat de wortels sponzig zijn van binnen. Door een te snelle groei in de zomer of door droogte wordt er te veel vocht aan de knol onttrokken

Tekst gebaseerd op de Groente en Fruit Encyclopedie (Overname, zoals steeds,  verboden)

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.