Meloenen telen | Bestuiven en bevruchting

De afgelopen dagen zijn de meloenen toch flink gegroeid. Hoog tijd om aan bestuiving en bevruchting te denken. Want in een kas kunnen de bijen en/of hommels jou wel eens in de steek laten. Maak er een gewoonte van dat je om de twee dagen de bloempjes gaat bestuiven.

Hieronder vindt je, rijkelijk geïllustreerd met foto's (klik erop om de details te zien), hoe je dit best aanpakt.

Zoek een mannelijke bloem, deze vind je in de bladoksels op de hoofdstengel. Er zitten er meestal verschillende in één bladoksel. Neem deze met frisse, gele kroonblaadjes. Er zitten meestal ook wat oudere exemplaren bij die er minder fris uitzien.
Meloen-mannelijke-bloem

Pluk het bloempje met een zo lang mogelijk steeltje. Haal voorzichtig de gele kroonblaadjes rondom rond weg. Meloen-mannelijke-bloem-gepeld

Tot je dit resultaat hebt
Meloen-mannelijke-bloem-vollediggepeld
Zoek de vrouwelijke bloemen, deze bevinden zich op de zijscheuten. Ze zijn trouwens zeer makkelijk te herkennen omdat er al een klein meloentje (het vruchtbeginsel) onder zit.
Meloen-vrouwelijke-bloem
Ga met het mannelijke bloempje voorzichtig tegen de stamper van de vrouwelijk bloem. Als je wat stuifmeel ziet kleven tegen de stamper is het goed. Niet duwen op de stamper, maar gewoon voorzichtig raken. Zorg ervoor dat je met een mannelijke bloem van één plant steeds vrouwelijke bloemen van andere planten gaat bestuiven.
Meloen-bestuiving-handmatig
Je kan met één mannelijk bloempje een tweetal vrouwelijke bloemen bestuiven. Eventueel meer, maar meestal zijn er ruim voldoende mannelijke bloemen voorhanden.

Meer info over meloenen kweken

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen