Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zondag, juli 23, 2006

Broccoli kweken, een tweede oogst

Sommigen onder jullie hebben misschien de serie Broccoli? Gezondheid! opgemerkt in het voorjaar. De vroege broccoliteelt die toen beschreven werd kon half juni tot begin juli geoogst worden.
Bij het oogsten werd het broccolischerm zo hoog mogelijk afgesneden, dat wil zeggen, met een heel korte steel. Daardoor blijven er voldoende ogen over om nieuwe scheutjes te vormen. Deze scheutjes kunnen nu geoogst worden, zoals je kunt merken op de foto. 
Let op  de bruine vlek, dat is de snijwonde die ontstaan is bij het oogsten van het hoofdscherm

Broccoli_tweede_oogstHet Dossier Broccoli? Gezondheid! bestaat uit vier delen

Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2 : De teelt van broccoli
Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage

Labels:

maandag, mei 29, 2006

Broccoli heeft last van plotse wind en zon.

In het zopas gepubliceerde artikel ‘Groenten in de kas|serre : zomerse weersovergangen opvangen.’ werd er al over gesproken….

Ook groenten in open lucht kunnen het de eerste zonnige en winderige dag na een periode van bewolking en regen  heel lastig hebben. De plant is niet meer gewoon om te verdampen. De wortels zijn minder actief, ook al omdat ze in een te natte grond zitten en dus lijden onder het zuurstofgebrek.

Echter, als de plant het de volgende dag even moeilijk heeft, dan is er waarschijnlijk  meer aan de hand. Misschien is er wel schade door de maden van de koolvlieg of is er een aantasting door knolvoet 

Deze foto werd ook gisteren genomen, de eerste zonnige dag, na een lange, natte en donkere periode. Klik voor een vergroting.
Broccoli_verwelkt

Lees ook het dossier Broccoli? Gezondheid!

Labels:

dinsdag, februari 28, 2006

De teelt van broccoli

Broccoli is een groente die op korte tijd zeer populair geworden is in de keuken. Omwille van het gebruiksgemak en de gezondheidseigenschappen.
Ook in de groentetuin lukt de teelt van broccoli vrij goed. Als je tenminste de koolvlieg en knolvoet weet op afstand te houden. Hoe je de teelt van broccoli aanpakt lees je in het laatste artikel van een reeks van vier over broccoli.

Teelt en onderhoudszorgen bij broccoli

Labels:

maandag, februari 27, 2006

Broccoli telen : het planten.

Gemiddeld een maand na het zaaien kunnen de broccoliplantjes uitgeplant worden. Broccoli wordt geplant vanaf de tweede helft van maart tot begin augustus.
Het beste is te werken met kluitplanten (opgekweekt in perspot, bloempotten of trays)
Hoe je best te werk gaat om broccoli te planten in de groentetuin kunt u lezen in dit derde artikel van een reeks van vier over broccoli:

Het planten van broccoli, een fotoreportage.

1

Labels:

Broccoliplanten opkweken, hoe doe je dat?

Broccoli zaaien kan van februari tot begin juli. Om te zaaien in februari kiest u best een ras geschikt voor de vroege teelt zoals Marathon. Om te zaaien vanaf april kunt u een zomer- en herfstras kiezen zoals Fiesta. Dit zijn beide hybriderassen. Deze zijn zeker interessant als u houdt van grote opbrengsten en een sterke groei. Wenst u ook nog zijscheuten te kunnen oogsten nadat het hoofdscherm geoogst werd, dan kiest u beter voor oudere rassen. Broccoli telen hoeft niet moeilijk te zijn. Met eenvoudige middelen kunt u zelf plantjes opkweken.

De volledige uitleg over het opkweken van broccoliplanten, uitgebreid geïllustreerd met foto's kunt u lezen in dit tweede artikel van een reeks van vier over broccoli:

Zaaien en verspenen van broccoli, een fotoreportage

11

Labels:

zondag, februari 26, 2006

Waarom is broccoli gezonder dan andere groenten?

Groenten zijn gezond. Maar er is er eentje die meer dan de anderen de kop opsteekt in de pers. Dat is broccoli. Broccoli is de gezondste groente van allemaal, dat mogen we zeker besluiten als we de persartikels doorsnuffelen. Van enkele relevante persartikels voor de verschillende gezondheidsaspecten van broccoli vindt u hier een samenvatting. Als je trouwens even aan de slag gaat met Google dan zie je dat broccoli steeds bovenaan te vinden is in lijstjes met gezonde voedingsmiddelen.....
Lees verder in het eerste artikel van een reeks van vier over Broccoli:

Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.

---

Labels:

maandag, oktober 17, 2005

Broccoli dinsdag op TV (Nederland 3)

Het televisieprogramma 'Klokhuis' zendt een item uit over de teelt van broccoli en wat er verder bij komt kijken om het product verkoopklaar te maken.
Dolores gaat kijken hoe broccoli wordt verbouwd. Ze volgt het hele proces: van het zaaien tot het oogsten en het inpakken van de broccolistronkjes. En in een swingende R&B-clip brengen drie zangeressen een ode aan deze lekkere groente!
De makers van Klokhuis hebben voor het onderwerp gefilmd bij teler René Verdonk in Wervershoof en bij zaadbedrijf Syngenta. De interesse van het televisieprogramma werd gewekt nadat vorig jaar 700 leerlingen op 17 scholen deelnamen aan een lesprogramma over broccoli. De kinderen kregen onder andere ieder 3 broccoliplanten mee naar huis, waarmee ze konden deelnemen aan de wedstrijd 'teel de grootste broccoli'. Dit jaar kwam er een vervolg met bloemkool, hieraan is deelgenomen door 850 leerlingen.
He broccoli- en bloemkoolproject zijn erop gericht de consumptie van deze groenten te bevorderen, en duidelijk te maken wat er komt kijken bij de productie. Dit laatste is ook nog inzichtelijk gemaakt in een professionele film voor schooldoeleinden. Klokhuis begint om 18.25 uur op Nederland 3.
Hier kan je vanaf woensdagmorgen 19/10/2005 de video nog eens bekijken.
(Bron : zibb.nl / landentuinbouw - Broccoli dinsdagavond in 'Klokhuis' en www.hetklokhuis.nl )

Labels:

Broccoli helpt het geheugen

Enkele groentesoorten, en vooral broccoli, zijn goed voor het geheugen, zo staat te lezen in dit Artikel op www.hln.be

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen