Dit dossier bestaat uit vier delen
Deel 1
: Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2
: De teelt van broccoli
Deel 3
: Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4
: Planten van broccoli, fotoreportage
Broccoli Zaaien
Broccoli kan gezaaid worden van februari tot begin juli.
Hieronder vindt u de werkwijze als u zelf broccoliplantjes wil telen.
Voor de teelt van Broccoli kan u kiezen voor hybriderassen als u houdt van grote
opbrengsten. Vindt u het leuk om na het oogsten van het grote bloemscherm later
nog te kunnen oogsten van de zijscheuten dan kiest u beter voor de oudere,
zaadvaste rassen. Ook om broccolikers te telen kan u deze zaaimethodes
gebruiken. Dan mag u natuurlijk wat dichter
opeen zaaien. Neem voor broccolikers (dit is dus geen spruitgroente, maar
wordt geteeld naar analogie met tuinkers) het
goedkoopste zaad dat u kan vinden. In deel 1 lazen we immers dat het percentage
van sulforafaan in broccolikers nog vele malen groter is dan in de volwassen
groente. Broccolikers vindt u in de winkel als Broccocress zie op
http://www.brocco.nl/.
Wat je nodig hebt: (van boven naar onder) : nevelspuitje, zakje zaad, zeef
(hier ééntje uit de zandbak van de kinderen), een zaaibakje (hier
margarinepotje), universele potgrond, wit zand. Het wit zand maakt dat de
universele potgrond luchtiger wordt en dus ook kan gebruikt worden als
zaaigrond.
Meng wit zand en potgrond in een verhouding één op vijf.
Vul het zaaibakje en druk dit aan zodat het oppervlak mooi vast, maar ook
effen ligt. Ligt het oppervlak niet mooi vlak, dan rollen de zaadjes in
hoopjes bij elkaar. Bevochtig nu met de nevelspuit. Het zaaibakje hoeft niet zo
diep te zijn als dit op de foto, half zo diep is ook goed.
Verdeel het zaad gelijkmatig. Zorg voor ongeveer één centimeter ruimte tussen
de zaadjes is.
Dek af tot u het zaad net niet meer ziet. Doe dit met potgrond gemengd met
wit zand, elk de helft deze keer. Het witte zand vergemakkelijkt de opkomst als de
plantjes door de grond heen moeten breken. Bevochtig nogmaals het grondoppervlak.
Zet het zaaibakje bij kamertemperatuur in de huiskamer. Een minikasje is hier
nuttig opdat het grondoppervlak niet te snel zou uitdrogen. Koeler kan ook, maar
18°C is ideaal voor een snelle en vlotte kieming.
Dit is het stadium, maximaal 24 uur na opkomst, waarbij het zaaibakje onmiddelijk naar een koelere plaats
moet verhuizen. In de warme huiskamer zouden ze 'fileren', d.w.z. een veel te
lang stengeltje en dunne blaadjes. Broccoli (en vele
andere koud te telen groenten zoals sla) reageren sterk op een slechte verhouding tussen
temperatuur en licht. Een plaats in de kas, koude bak, plastiektunnel of veranda is natuurlijk optimaal. Als u het zaaibakje bij het raam moet zetten, kies dan een
raam op het zuiden gericht. Het moet wel een koele plaats zijn. Vanaf de maand
april is er al meer licht en kunnen de plantjes ook bij een lichtrijk raam in de
warmere huiskamer of keuken. Draai dan het zaaibakje nu en dan opdat de plantjes
niet helemaal scheef naar het licht toe zouden groeien.
Deze plantjes zijn nog niet klaar om te verspenen, wacht tot u het
eerste echte blaadje tussen de kiemblaadjes ziet verschijnen.
Foto's verspenen
Maak de plantjes voorzichtig los en haal de
wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden.
Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met
universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou
de plantjes vast bij de kiemblaadjes.
Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot
er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond
uitkomt. Zo kunt u kiemplantjes die wat gefileerd (gerokken) zijn toch weer
stevig maken. De kiemblaadjes moeten steeds boven de grond blijven! Druk de
grond rond het plantje lichtjes aan. Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de
gieter.
De planten staan nu best in de kas, koude bak of plastiektunnel. Vanaf juni
kunt u best de plantjes buiten opkweken, wat beschut tegen de regen. Dan is het
te warm om broccoliplanten in de kas op te kweken.
Een week voor het uitplanten worden de planten verder opgekweekt in open lucht,
dit om de plantjes af te harden.
|