Dit dossier bestaat uit vier delen
Deel 1
: Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2
: De teelt van broccoli
Deel 3
: Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4
: Planten van broccoli, fotoreportage
Broccoli
en bloemkool zijn zeer nauw verwant. Pas
sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit.
Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst
wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen,
en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het
oogsten van hoofdscherm.
Bij broccoli komen één- en tweejarige rassen voor. Spruitbroccoli is de
verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine,
bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het
veld hebben overwinterd. Men noemt ze ook winterbroccoli.
Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller. De
rassen zijn éénjarig. De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed.
Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep. Tijdens de verdere
teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli
bedoeld.
De grond en vruchtwisseling
Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool. Toch moet de grond ook goed
vochthoudend zijn, zonder wateroverlast. Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een
vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet
tegen. Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer
van voedingselementen. Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat
koelere omstandigheden Op deze gronden kan kan halfschaduw een voordeel
zijn tijdens de zomerperiode.
Water geven
Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd
worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven. Pas
als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen
droogtestress meer zijn. Vanaf dat moment is beregenen of water geven
aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden.
Teeltrotatie
Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen. Het is ideaal als
slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond..
Bemesting
Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per
m²) of verteerde
stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale
meststof 80g/m² (N+P+K) 12+10+18. Stikstof is nodig voor voldoende
bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden.
Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om
een stevige bloem te bekomen.
Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens bij te bemesten zes
weken na planten (compost bovenop spreiden of met 20 g/m² kalkammonsalpeter).
De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten,
er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond.
Opkweek
Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool. De vroege
teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas. De vroegste oogst bij broccoli
is begin juni. De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst
eind oktober.
Lees meer over de opkweek, met stap voor stap foto's in
deel 3 van
Broccoli? Gezondheid!
Planten
Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van
de plantjes is ongeveer één maand. Lees meer over het planten van broccoli in
deel 4 van
Broccoli? Gezondheid!
Oogsten en bewaren.
Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes. Bij te vroeg
oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse
bloemschermen. De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook
eetbaar is. Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten
vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien.
Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts
7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak
bitter. Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen.
Mogelijke problemen
Soms is de steel van het bloemscherm hol. Dit komt vooral
voor bij sterke groei en een ruime plantafstand.
Vooral in het najaar kan het scherm soms rot vertonen.. Te hoge stikstofbemesting en
magnesiumgebrek zijn mogelijke oorzaken.
Aan de voornaamste ziekten en plagen werd op deze site al wat aandacht
besteed. Je moet vooral rekening houden met
Knolvoet,
lees
dit artikel
Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen!
De eerste symptomen op de bovengrondse delen variëren met de
weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is
dikwijls het eerste kenmerk. Later verwelken de planten soms helemaal of zullen
een duidelijke groeivertraging oplopen. De loodachtige kleur van de bladeren is
ook typisch voor geïnfecteerde planten. De geïnfecteerde wortels zullen snel
opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan. Bij sommige planten zien we
dat de wortels een getordeerde vorm krijgen. Bij andere wortelen worden ze
bolvormig. Lees voor meer info en preventie
dit artikel
Koolvlieg, lees
voor meer info en preventie
dit artikel
.
Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden.
Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Laat het insectengaas zo
lang mogelijk op de planten, zo vermijdt u ook een aantasting door rupsen.
Rupsen Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je
even naar de broccoli gaat kijken.. De rupsen die in groep zitten zijn deze van
het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze
zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt.
Tijdig opmerken is hier de boodschap. Op enkel dagen tijd kan de plant
aangetast zijn door een rupsenplaag. Vangen behoort tot de mogelijkheden.
Bespuiten kan met een biologisch bacteriepreparaat. Er bestaat een bacterie die
voor de rupsen dodelijk is, maar geen kwaad kan voor andere insecten. Het middel
is bovendien volkomen onschadelijk voor het milieu. Deze bacterie heet Bacillus
thuringienis, leverbaar onder verschillende namen als Bactospeine, Boibit of
Dipel. Het middel is het meest effectief als de rupsen nog klein zijn.
|