Groenten in potten, erwten telen (de serie, deel 11)
(11) Erwten of peulen in potten
Lees ook alle andere artikels over groenten in potten

Geen groentetuin? Of wil je eens iets anders op het terras? Kweek dan eens erwten, of beter nog malse peulen in een pot op het terras. Eén grote pot levert u al voldoende oogst op om enkele keren te smullen van heerlijke verse peultjes.
Kies voor een hoge soort. Er zijn immers ook laagblijvende erwtesoorten, maar die zijn natuurlijk veel minder decoratief in een pot.


Neem een pot met inhoud van ongeveer 15 tot 20 liter. Leg onderaan de pot scherven of grind. Dit is nodig voor een goede drainage. Zorg ervoor dat er voldoende openingen in de pot zijn voor de waterafvoer.


Vul de pot met een goede kwaliteit potgrond. Potgronden die hoofdzakelijk uit zwartveen (soms aangeduid als tuinturf) samengesteld zijn zullen nat blijven en gemakkelijk dichtslaan. Ook compost heeft deze eigenschap in zich, net als tuingrond. Tuingrond voor potten is dus minder geschikt omwille van het intensieve watergeven, waardoor de luchtige structuur al vlug verloren gaat. Er zijn dus twee zaken, waaraan het groeimedium moet voldoen, het moet goed draineren, maar het mag ook niet snel uitdrogen. Sommige, duurdere potgronden in de handel voldoen vrij goed aan dit criterium. Toevoegingen van klei, veel turfstrooise (witveen) en zand wijzen er op dat u met een goed mengsel te doen hebt. Omdat erwten niet veel stikstof nodig hebben zal een goed bemeste potgrond voldoend voeding bevatten voor de rest van de teelt. De teelt duurt dan ook niet zo heel lang, namelijk slechts drie maanden, van plantje tot oogstbare peulen.
Indien je zou merken dat er bladvergeling optreedt, dan kan je alsnog bijbemesten. Alhoewel bladvergeling ook kan optreden door een kletsnatte potgrond met slechte structuur.


Het wordt zeer decoratief als u beschikt over takken van krulwilg. Gewone wilgetakken of ander rijshoutzijn natuurlijk ook geschikt. Eventueel kan je een draadconstructie gebruiken. Voor één pot hebt u ongeveer tien takken nodig van 1,5 tot 2 meter lang. Er verdwijnt immers nog een flink deel van de stokken in de pot.


Deze erwtenplantjes werden in een plastic tray opgekweekt. Je kan ook in kleine potjes kweken. Leg twee zaden per potje. Als de plantjes tien centimeter hoog zijn, dan zijn ze klaar om uit te planten.
Zonder kas of koude bak kan je de plantjes buiten opkweken vanaf april. Met kas of koude bak kan je al in maart zaaien in de potjes. Voor een goed resultaat is het beter geen erwten meer te zaaien na half mei.

Plant de erwteplantjes langs de binnenkant van de stokken. Plant om de acht centimeter een plantje.Voor één pot heb je ongeveer twintig planten nodig.

De takken hebben niet zoveel steun in de pot. Het is dan ook best ze nog eens met een touw wat samen te binden. Zo vallen ze niet uiteen en krijgt het geheel meer stevigheid.


Een flinke sproeibeurt en de plantjes kunnen starten met groeien.


Een weekje later.In het begin moet je de plantjes een klein beetje tussen de stokken leiden. Anders kunnen ze wel eens omvallen naar het midden van de pot toe.

En zo zien ze er uit een tweetal weken later. Nog net niet aan het bloeien.
In een volgend artikel komt de groei, bloei en oogst van deze lekkere peulen in pot aan bod
Update : de eerste oogst op 15 juni

Erwten-pot-detailDeoogsterwtenpotLees alle vorige en volgende artikels van deze reeks in De serie groenten in potten

Welke soorten erwten telen?
Meer artikels over
erwten (zaaien, voorkiemen en planten) op deze site.

Teeltschema's erwten

Labels: ,

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen