Gemarineerde groenten bij de barbecue

Zoekt u nog naar een originele garnituur als afwisseling van de klassieke kom geraspte worteltjes, denk dan eens aan gemarineerde groenten.

Deze zuiderse bereiding smaakt bijzonder lekker bij vrijwel alle geroosterde gerechten. Niet alleen paprika’s komen ervoor in aanmerking, maar ook courgettes, aubergines, plakjes champignons, blaadjes witloof en plakjes primeuraardappelen.

Heel decoratief is ook een salade waarin u verschillende slatypes gemengd hebt. In het Flandria-aanbod vindt u vandaag keuze genoeg: kropsla, de twee kleurenkrulsalades (lollo bionda en lollo rossa), veldsla, eikenbladsla, radicchio rosso, veldsla, bataviasla, koraalsla, rode sla, Romeinse sla, ijsbergsla en Chinese kool. In zo’n gemengde salade doen croûtons het altijd goed (stukjes brood die u eerst met geperst knoflook inwijft en vervolgens in olijfolie bakt). Maak de bijhorende vinaigrette niet te zuur: ze moet prikkelen maar mag niet bijten.

Gemarineerde groenten
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen: 2 Flandria-aubergines, 1 Flandria-courgette, 2 rode Flandria-paprika’s, 2 gele Flandria-paprika’s, 4 knoflookteentjes, 7,5 dl goede olijfolie, 1 eetlepel rode-wijnazijn, 6 blaadjes salie, 1 eetlepel balsamico-azijn, 6 cl droge sherry, peper, zout, enkele blaadjes verse basilicum.

• Snijd de aubergines en de courgette in schijfjes van 0,5 cm dik. Spreid de schijfjes uit op enkele borden en bestrooi ze met zout. Laat 30 minuten trekken. Spoel de schijfjes af onder de koudwaterkraan en dep ze goed droog met keukenpapier.
• Leg de paprika’s onder een hete ovengrill tot hun vel begint op te blazen en zwart ziet (draai ze onder het roosteren geregeld om met een knijper). Leg ze in eenkom die u goed afdekt met plastic keukenfolie. Laat ze 20 minuten rusten. Met een scherp mesje kunt u nu gemakkelijk het vel verwijderen. Snijd de paprika’s vervolgens open en verwijder het kapje, de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in brede repen.
• Pel de knoflookteentjes en hak ze. Verhit de olie met de wijnazijn in een grotepan. Voeg de schijfjes aubergine en courgette en de stukken paprika, de blaadjes salie en de helft van het knoflook toe. Kruid met peper en zout en laat 7 minuten sudderen.
• Schep de groenten, het knoflook en de salie met een schuimspaan uit de olie enschik ze in een serveerschaal. Bestrooi alles met de rest van het knoflook.
• Klop de balsamico-azijn op met de sherry en de olijfolie waarin de groenten gegaard hebben. Kruid met peper en zout. Giet het mengsel over de groenten en laat afgedekt een nacht marineren in de koelkast. Bestrooi net vòòr het opdienen met fijngehakte basilicumblaadjes (Bron: Flandria Nieuwsbrief)
Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen